petak, 25. studenoga 2011.

Polagano pečeni biftek s pireom od bijelog graha i ružmarinom

1 goveđi biftek
sol i svježe mljeveni papar
maslinovo ulje
400 g suhog bijelog graha
2 režnja češnjaka
1 žlica koncentrata od rajčica
1 žlica svježeg ružmarina, nasjeckanog
300 g mladog špinata

aromatični dodaci za kuhanje graha ( po volji)
- nekoliko grančica ili listova svježih trava (svježa kadulja, timijan, lovor ili čubar)
- nekoliko stabljika peršina
- nekoliko režnjeva neoguljenog češnjaka
- mrkva
- pola stabljike lisnatog celera
- pola svježe ljute papričice bez koštica
- polovica oguljene glavice luka

biftek:
- komad bifteka očistiti od vanjskih žilica i membrana, dobro posoliti i popapriti
- staviti u manji lim za pečenje još zaliti maslinovom uljem
- pećnica neka je zagrijana 90-100 stupnjeva, a za duljinu pečenja najbolje provjeriti termometrom za meso - temperatura bi trebala biti oko 60-62 stupnja na najdebljem dijelu
- izvaditi iz pećnice, zamotati u alu foliju i pustiti da odmara
- prije serviranja narezati na tanke ploške (iznutra treba biti ružičast)

pire od graha
- grah namočiti preko noći, ocijediti, skuhati grah (ako koristite iz konzerve dobro isprati) lovor, peršin, papričica, celer u listu - zamotati u platnenu vrećicu da je poslije lakše ukloniti, luk, celer, mrkvu, sol maslinovo ulje kuhati oko 1 sat
- prebaciti u kuhinjski robot, dodati češnjak, papar, sol, maslinovo ulje, izmiksati ako je gusto dodati vode u kojoj se kuhao grah
- u tavici na malo maslinovog ulja popirjati koncentrat rajčice i svježe nasjeckane listiće ružmarina, razrijediti s malo vode u kojoj se kuhao grah, nakon par minuta dodati u robot i izmiksati

špinat:
- mladi špinat na brzinu popirjati na maslinovom ulju uz dodatak malo soli

- servirati malo pirea od graha, malo špinata, 2-3 fete bifteka, sve pokapati dobrim istarskim maslinovim uljem

HTV: 25.11.2011.

Nema komentara:

Objavi komentar