srijeda, 3. veljače 2010.

Čokoladni Baci

150 g šećera
150 g lješnjaka tostiranih 10 minuta na 170°C
700 g mlječne čokolade
400 ml slatkog vrhnja
300 g tamne čokolade
100 g kakaa u prahu


Najprije tostirati lješnjake, staviti ih u krpu i trljanjam odstaraniti kožicu.

Za grilaž u tavu staviti šećer i topiti ga dok nastane karamel, dodati oguljene lješnjake, promiješati i rasporediti po silikonskoj podlozi ili papiru za pečenje. Pustiri da se ohladi i stvrdne. Lomiti komade i usitniti ih u mužaru ili multipraktiku.

Mlječnu čokoladu nasjeckati na sitne komadiće i staviti u zdjelu.

Dobro zagrijati slatko vrhnje, zaliti komadiće čokolade, pustiti da odstoji minutu kako bi se do kraja otopila i onda početi miješati. Kada je smjesa postala jednolična dodati grilaž i sve zajedno izmiješati.

Izliti u pliću posudu i staviti u duboko da se stvrdne kako bi se od smjese mogle raditi kuglice.

Nasjeckati tamnu čokoladu, otopiti je na pari.

U veću plitku posudu staviti kakao.

Raditi kuglice od hladne i djelomice stvrdnute smjese, umočiti u rastopljenu tamnu čokoladu i zatim uvaljati u kakao.

Kada se čokolada posve stisne i kakao uhvati za kuglice, staviti ih u cjedilo i nježno protresti kako bi otpao višak kakaa.

Raditi postepeno, u više navrata da se kuglice ne tope.

Kakao koji ostane može se prosijati da bi kuglice bile lijepe, obavijene sitnim prahom.

Htv: 02.12.2011.

Nema komentara:

Objavi komentar