subota, 22. siječnja 2011.

Manti - turski ravioli

Tijesto:

200 g brašna za tanka tijesta
2 jaja, razmućena
malo soli

Nadjev:

240 g mljevene janjetine
1 žlica naribanog luka
1/2 žličice mljevenog pimenta
1/2 žličice suhog origana
1/2 žličice suhe mente
2 žlice nasjeckanog peršina
2 žlice vode
sol i svježe mljeveni papar
 
Umak:

250 ml punomasnog jogurta
2 žlice mlijeka
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan

1/2 žličice mješavine cimeta i kumina
 1,5 l pileće juhe

50 g maslaca
nasjeckani svježi peršin
1 žličica mljevene ljute ili slatke paprike

- u brašno dodati sol i razmućena jaja, umijesiti glatko tijesto, po potrebi dodati još vode ili brašna - tijesto mora biti elastično, ne premekano niti pretvrdo tako da se može lijepo razvaljati, umotati u plastičnu foliju i ostaviti da stoji oko pola sata
- u janjetinu dodati sol, mljeveni piment, mentu, origano, naribani luk, izmiješati, dodati vodu i peršin, izmiješati
- u tavu staviti maslac da se rastopi na laganoj vatri kako bi se dobilo maslo, kada se napravi pjenica pokupiti je, ostaviti preostalo maslo neka bude malo karamelizirano
-  jogurt razrijediti s mlijekom, dodati sol i češnjak koji je sitno isjeckan i pretvoren u pastu, izmiješati
- razvaljati tijesto, razrezati na četverokute, na svaki staviti žličicu nadjeva, tijesto oko nadjeva premazati vodom, preklopiti po dijagonali, da se dobije trokut, prstima utisnuti tijesto (zalijepiti) oko nadjeva, paziti da ne ostane zraka, odrezati višak koji je možda nastao preklapanjem tako da ostanu lijepi, uredni trokuti
- raviole kuhati u pilećem temeljcu kojem se doda cimet i kumin oko 3-4 minute
- za serviranje staviti nekoliko raviola na tanjur, preliti umakom od jugurta, pokapati  maslom, posuti nasjeckanim peršinom i mljevenom paprikom

Dobar tek! -kaže Ana

Prikazano na HTV: 21.01.2011.

4 komentara:

  1. e za to će se možda netko drugi pobrinuti, ako nije nešto jasno u opisu pitaj, rado ću objasniti ako mogu :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Se e jasno, sega za sega. Ubavo gi pisuvas i objasnuvas receptite. Pozdrav od Makedonija. Tea.

    OdgovoriIzbriši
  3. sve pohvale Ani koju stalno gledam, od nje učim,probajem nove kombinacije....divim se njenoj lakoći spremanja bilo jednostavnog ili kompliciranog jela.Bravo Ana, samo nastavi tako i dalje.Pozdrav iz sunčanog Splita

    OdgovoriIzbriši