četvrtak, 20. siječnja 2011.

Palačinke od heljdinog brašna s dimljenom oradom, prženim kaparima, vrhnjem i mladim lukom

Palačinke:

250 ml punomasnog mlijeka
malo soli
1/2 žličice šećera
25 g maslaca
45 g heljdinog brašna
65 g bijelog brašna
1 žlica ulja
1 1/2 jaja
60 ml pive


4 fileta dimljene orade
200 ml milerama
maslinovo ulje
3 žlice kapara ispranih i ocijeđenih
3 mlada luka nasjeckana na male kolutiće
1/2 vezice vlasca sitno nasjeckanog
radič i mlada salata za serviranje

- rastopljeni maslac pomiješati s mlijekom, dodati sol i šećer
- posebno umutiti jaja, dodati ulje i obje vrste brašna, promiješati, u to uliti maslac i mlijeko pa miješati dok se dobije glatka smjesa bez grudica, na kraju još dodati pivu ili mineralnu vodu
- ostaviti palačinke neka miruju 2 sata prije pečenja
- zagrijati tavu, staviti malo ulja, obrisati papirnatim ručnikom, peći palačinke s obje strane
- staviti ih u malo zagrijanu pećnicu kako bi tople dočekale serviranje
- u tavu staviti maslinovo ulje, popržiti kapare dok postanu hrskave, vaditi ih na upijajući papir
- za nadjev: skinuti ribi kožu, nakidati ribu na komadiće, nasjeckati mladi luk i vlasac, sve staviti u zdjelicu, dodati sol, papar i mileram, promiješati, na kraju po želji dodati malo soka limuna
- palačinke premazati nadjevom, zarolati, odrezati vrhove, narezati na deblje ploške
- servirati na podlozi od mlade salate, ploške palačinaka postaviti okomito da sliče na sushi, na svaki komad staviti nekoliko poprženih kapara i malo nasjeckanog vlasca

Prikazano na HTV: 20.01.2011.

2 komentara:

  1. Sviđa mi se ovaj način pravljenja palačinki. Malo drukčiji od uobičajenog. Jedva čekam da isprobam.

    OdgovoriIzbriši
  2. nisam nikada radila s heljdinim brašnom, ali ovaj sistem da se dosta tvrda smjesa Od jaja i brašna polako razrjeđuje mlijekom i masnoćom odavno mi je poznat i u stalnoj je primjeni :), garantirano nema grudica

    OdgovoriIzbriši