utorak, 25. siječnja 2011.

Pileća krilca s limunom

10 pilećih krilaca
sol i svježe mljeveni papar
3-4 žlice maslinovog ulja
1 glavica češnjaka, razrezana na pola
nekoliko grančica timijana
2 žličice aceta balsamica
2 žlice soja umaka
3 žlice meda
1 limun narezan na tanke ploške
vezica svježeg peršina nasjeckanog

500 g krumpira oguljenog
sol i papar
30 g maslaca
100 ml kiselog vrhnja
100 ml mlijeka

- krilca razrezati po zglobovima, posuti solju i paprom
- staviti kuhati krumpir za pire
- zagrijati veću tavu, dodati maslinovo ulje, staviti krilca pa prepeći sa svih strana, smanjiti vatru, dodati glavicu češnjaka, neoguljenu, razrezanu po pola, listiće timijana, podliti acetom pa soja sosom, dodati med i malo vode, pustiti da umak iskuha, postane sirupast, da obloži krilca pa dodati narezani limun i malo limunovog soka, tavu tokom cijelog toka pripreme protresati kako bi se krilca obložila umakom, (priprema traje oko dvadesetak minuta)
- ocijediti krumpir i propasirati ga
- zagrijati mlijeko koje će se dodati u pire
- u zgnječeni krumpir dodati maslac, narezani mladi luk, sol i papar, mlijeko, sve promiješati
- servirati žlicu - dvije pire krumpir s mladim lukom i nekoliko krilaca s limunom

Napomena:
- peršin koji je u sastojcima uz krilca, vjerojatno je namijenjen posipanju gotovog jela (nije bio upotrijebljen)
- kiselo vrhnje koje je napisano uz pire također nije upotrijebljeno...ako bi ga se stavilo u ispasirani kuhani krumpir u toj količini, pire bi postao  stvarno pljackast...

Prikazano na HTV: 24.01.2011.

Nema komentara:

Objavi komentar