utorak, 15. veljače 2011.

Torta od čokolade i pistacija

Za kremu:

160 g Nestle Dessert Corse čokolade (64% kakaa), nasjeckane
75 g šećera
4 žumanjka
200 ml slatkog vrhnja tučenog u šlag

Za tijesto:

100 g šećera
120 g očišćenih pistacija sitno mljevenih
malo soli
4 bjelanjka

Za glazuru:

150 g Nestle Dessert Noir čokolade (52% kakaa), nasjeckane
70 ml slatkog vrhnja
30 g maslaca
nekoliko cijelih pistacija za dekoraciju

- za tijesto tući bjelanjke s malo soli, kad se zapjene dodavati šećer, s kad snijeg postane čvrst polagano umiješati pistacije
- peći ili u dva manja kalupa za tortu ili na limu pa naknadno izrezati krugove, (obložiti papirom za pečenje)
- peći na 150 stupnjeva oko 15 minuta, dok izvana postane tvrdo na dodir
- za kremu topiti čokoladu na pari
- u malo vode rastopiti šećer i zagrijavati dok postane gust sirup
- na pari tući žumanjke pa dodavati šećerni sirup, skloniti s pare, umiješati rastopljenu čokoladu i na kraju tučeno slatko vrhnje
- oblik za tortu obložiti čvrstom plastičnom folijom da rubovi torte izgledaju uredno, položiti pečeno tijesto, izliti kremu, poklopiti drugim tijestom malo pritisnuti, staviti u zamrzivač na oko sat vremena ili u hladnjak na nekoliko sati
- za glazuru na pari rastopiti čokoladu, uz miješanje dodati maslac i na kraju slatko vrhnje, sjediniti u glatku smjesu pa preliti po dobro ohlađenoj torti
- ukrasiti polovicama pistacija

Napomena: u receptu koji je objavljen stoji još i : 2 lista želatine
                                                                           2 žlice ruma ili konjaka
no Ana te sastojke nije nigdje dodala, vjerojatno greška pri objavljivanju drugog djela recepta.
Uz sve ovo bilo bi lijepo da je napomenula gdje ima za kupiti nesoljenih pistacija...

Prikazano na HTV: 14.02.2011.

Broj komentara: 6:

  1. Nesoljene pistacije sam vidjela na tržnici u Utrinama kod zenskice koja prodaje suho voće, bademe, lješnjake... Ne znam točno cijenu, al znam da sam se šokirala kad sam vidjela kako su skupi. :( Tortu ću probati!

    OdgovoriIzbriši
  2. @Vali, hvala, dobra informacija, sigurno će pomoći onima koji su u Zagrebu, ja nisam...
    Javi utiske kad napraviš tortu :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Bok! Inače sam iz Slovenije i redovito čitam tvoj blog - HVAAAAAAALA što pišeš recepte :) Nesoljene pistacije kod nas možeš dobiti u Mercatoru - tamo gdje stoje suho voče ali su dosta skupe.

    LP,
    Tina

    OdgovoriIzbriši
  4. Hej, Tina, drago mi je da se blog čita i u Sloveniji :)
    pogledati ću za pistacije...
    Do čitanja!

    OdgovoriIzbriši
  5. Slagala sam jučer ovu tortu! Ja sam umjesto soli i nesoljenih pistacija jednostavno stavila-soljene pistacije! Ali biskvit mi je pečen bio samo 1-1.5 cm visine pa sam pekla dva, i da bi ispalo jeftinije stavila sam malo mljevenih oraha umj dijela pistacije, on fino preuzme okus pistacije pa se ni ne skuži da je "glumi" :). Uglavnom, muški kažu da je torta "prava muška" jer je zasitna, i pojela se cijela do jutros.Čak sa stajanjem pistacija dođe do izražaja više nego dok smo ju tek načeli. Dobar tek!

    OdgovoriIzbriši
  6. Hm, piše da je ovo za 4 osobe a i na videu kod Ane mi se čini da je nekako manji kalup. Za kalup od 28 bi trebalo sve poduplati ili čak i više?

    OdgovoriIzbriši