100 g zobenih pahuljica, grubo mljevenih
2 žlice šećera u prahu
2 žlice meda
2 žlice džema od gorkih naranči
2 žlice vode
300 ml slatkog vrhnja
4 žlice škotskog whiskija
4-6 naranči
šećer u prahu za posipanje
- lim za pečenje obložiti papirom za pečenje, po njemu rasporediti zobene pahuljice, posuti šećerom u prahu, staviti u pećnicu koja je zagrijana na 170 stupnjeva, tostirati oko 15 minuta
- naranče nožem oguliti, odrezati vanjsku i unutarnju bijelu koricu, rezati između opni da se dobiju fileti, staviti u cjedilo da se ocijedi suvišan sok
- džem od gorkih naranača pomiješati s vodom, procijediti da se uklone komadići
- whiski zagrijati, zapaliti, podliti s umakom od gorkih naranči
- u slatko vrhnje dodati med i whiski, pomiješati pa istući u šlag, na kraju dodati veći dio zobenih pahuljica
- u visoke čaše slagati cranachan tako da se na dno stavi nekoliko fileta naranče, pokapa umakom od whiskija, stavi šlag pa ponovo naranče, umak, šlag, na vrh posuti zobene pahuljice i po želji posuti šećerom u prahu
Napomena: najčešće se radi s malinama, no može se raditi s bilo kojim sezonskim voćem
Prikazano na HTV:11.02.2011
pozdrav!
OdgovoriIzbrišimeni tu fali whisky koji se kapa po naranđama, jer je već u šlagu. ili sam nešto fulala?! hvala
Dakle, gore navedeni sastojci su upravo onakvi kako su pisali na kraju emisije, Ana je whisky stavila i u šlag i u umak od gorkih naranči s kojim je pokapala naranče, no jako je teško ocijeniti količinu, jer ona ga je prethodno imala u maloj zdjelici, a nije ga na žlice stavljala u ostale sastojke. Postupak za izradu umaka od gorkih naranči i whiskija je opisan :)
OdgovoriIzbrišihvala, nemoj slučajno prestati pisati ovaj blog!
OdgovoriIzbrišikad počnu topliji i ljepši dani vjerojatno neću biti tako redovita...
OdgovoriIzbrišiProbala...savršenstvo! Ja sam stavila whisky kako piše u naranče, a u šlag malo od toga, malo čistog.Preporučam.
OdgovoriIzbrišiHvala za blog!
Baš mi je drago da je Cranachan uspješno pripremljen...
OdgovoriIzbrišiLp