srijeda, 17. kolovoza 2011.

nova - 5

Delicije od sira

75 g maslaca
75 g glatkog brašna
400 ml mlijeka
150 g naribanog Gruyera
soli, bijeli papar, naribani orašćić i malo kajenskog papra
2 žutanjka
brašno, izmućena jaja i krušne mrvice
ulje za prženje

- u tavi rastopite maslac, pjenjačom umiješajte brašno dok se potpuno ne stopi s maslacem, nastavite nježno miješati, dok se maslac i brašno ne pomiješaju dokraja, pazite da mješavina ne promijeni boju. Postepeno umiješajte hladno mlijeko u mješavinu, miješajući iznad plamena dok se ne počne zgušnjavati. Kad se počne zgušnjavati zamijenite pjenjaču drvenom kuhačom i nastavite miješati oko 5-10 minuta, dok nije glatka i gusta. Dodajte sir i nastavite miješati dok se potpuno ne rastopi u mješavini. Umiješajte začine i maknite sa plamena.
- ostavite da se ohladi u tavi najmanje 10-tak minuta
- nakon što se ohladi, pjenjačom energično umiješajte jedan po jedan žumanjak
- odmah premjestite u posudu obloženu plastičnom folijom, zagladite površinu s mokrom spatulom i pokrijte s drugim slojem folije
- ostavite da se ohladi u frižideru preko noći.

- pripremite zdjele s brašnom, krušnim mrvicama i razmućenim jajima
- izvadite sir na dasku, skinite jedan sloj folije i izrežite male kvadratiće
- zagrijte ulje u zdjeli do 180 stupnjeva
- obložite ih brašnom, zatim umočite u razmućeno jaje i potom u krušne mrvice.
- tako obložene kvadratiće umočite u vruće ulje (7-8 komada odjednom) i pržite 1 do 1 pol minutu, dok ne dobiju zlatnu boju i postanu hrskavi.
- izvadite iz ulja na kuhinjski papir



Hladna teletina
-s narezanim jajima i umakom od inćuna

teletina:

1 kg teletine od krmenadla
maslinovo ulje
sol i svježe mljeveni papar
I ostatke masnijih dijelova koje ste odstranili sa mesa
1 manja glavica luka, grubo nasjeckana
2 štapića celera, nasjeckana
1 velika rajčica , nasjeckana na veće komade
2-3 lista svježe kadulje
1 čaša bijelog vina

umak:

1 čajna žličica bijelog vinskog octa
1 žlica Dijon senfa
3-4 slana inćuna, prema ukusu
5-6 žlica guste majoneze i sokova koje je pustilo meso

za serviranje:

4 tvrdo kuhana jaja, narezana
nekoliko kapara
maslinovo ulje

- zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva
- natrljajte meso maslinovim uljem i lagano začinite
- u posudu za kuhanje dodajte 2 žlice maslinovog ulja, zagrijte i dodajte meso
- na laganoj vatri pržite meso oko 15 minuta dok dobije boju sa svih strana.
- zvadite ga i ostavite da se ohladi
- sad dodajte ostatke teletine (oni masniji dijelovi koje ste odstranili), povrće i kadulju u istu zdjelu u kojoj ste pržili meso, malo pojačajte vatru i miješajte dok omekša
- dodajte vino, ostavite da proključa i dodajte teletinu
- miješajte zajedno sa vinom oko 1-2 minute, pokrijte folijom, stavite u pećnicu na 25-30 minuta
- za to vrijeme meso bi trebalo postati ružičasto iznutra
- izvadite iz pećnice, maknite foliju i ovlaš poklopite meso.
- ostavite da se ohladi
- ostatak tekućine u kojoj se peklo meso procijedite, tekućinu stavite u fižider i ostavite da se potpuno ohladi pa odstranite masnoću
- masnoću pomiješajte s ostalim sastojcima u kuhinjskom robotu dok postane glatka, zatim još jednom procijedite, vratite nazad u frižider na najmanje 30 minuta
- teletinu narežite na tanke ploške, promiješajte umak i pažljivo prelijte preko mesa pazeći da ružičasti dijelovi mesa budu vidljivi
- dekorirajte s ploškama jaja na koja stavite kapare, zalijte maslinovim uljem





Napoleon s malinama :

300 g lisnatog tijesta
1 košarica svježih malina

500 ml mlijeka
100 g šećera plus 1 žlica
1 mahuna vanilije
100 grama škrobnog brašna (gustina)
1 veliko jaje
4 velika žumanjka
4 žlice neslanog maslaca, ohlađenog i izrezanog na male kockice
2 žlice Grand Marnier-a

- pomiješajte u posudi 450 ml mlijeka s 5 žlica šećera
- postružite sjemenke vanilije i zajedno s mahunom dodajte u mlijeko
- zagrijte do vrenja miješajući povremeno da se šećer rastopi
- u međuvremenu pomiješajte ostatak mlijeka (50 ml) sa škrobnim brašnom u maloj zdjeli
- pomiješajte zajedno jaje, žumanjke s ostatkom šećera te škrobno brašn
- jednu trećinu vrućeg mlijeka u miješajući dodajte u mješavinu s jajima da se zagrije, vratite na vatru miješajući dok se zgusne, morate miješati energično da razbijete grudice koje će se pojaviti, kad je krema dovoljno gusta maknite s vatre i miješajte da nestanu preostale grudice
- ostavite da se krema ohladi 2-3 minute, često miješajući, dodajte maslac i Grand Marnier
- odmah istresite kremu u lim i pritisnite komadom plastike površinu kreme, ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi i zatim ostavite u frižideru



- zgrijte pećnicu na 195 stupnjeva, prekrijte lim papirom za pečenje
- tanko razvaljajte, zarežite tijesto na pravokutnike veličine 5x10 cm, stavite na lim obložen masnim papirom, stavite drugi masni papir na tijesto i na sve to stavite rešetku
- pecite oko 50 minuta dok tijesto dobije zlatnu boju
- dresir vrećicu napunite kremom i stavljajte sloj tijesta, sloj kreme, sloj tijesta, sloj kreme i maline na vrh

Prikazano na NOVA TV

Nema komentara:

Objavi komentar