utorak, 10. siječnja 2012.

Čokoladna soufflé torta s umakom od naranče i karamela

200 g maslaca
250 g tamne čokolade (70 %), nasjeckane
6 jaja, odvojeni bjelanjci i žumanjci
140 g šećera
1/2 žličice soli

3 naranče
100 g šećera


- u pećnicu stavite manju posudicu s vodom koja će tokom pečenja stavrati paru
- zagrijte pećnicu na 160°C.
- kalup za tortu obložite papirom za pečenje
- na pari rastopite maslac i čokoladu, maknite s vatre
- istucite žumanjke, 70 g šećera i malo soli, tucite dik postanu svijetli
- umiješajte smjesu od čokolade u žumanjke i dobro promiješajte
- istucite bjelanjke s preostalih 70 g dok dobijete čvrsti snijegm, umiješajte prvo dio bjelanjaka u čokoladnu smjesu, a zatim ostatak
- ulijte smjesu u kalup i pecite oko 1 sat
- ostavite da se malo ohladi, oko 10 minuta, torta će se malo "sjesti" dok se hladi
- oprezno izvadite tortu iz kalupa i stavite na tanjur za posluživanje

- u međuvremenu dok se kolač peče, napravite umak
- naribajte koricu od dvije naranče, iscijedite sok od tri naranče, da dobijete 250 ml
- u tavu stavite 100 grama šećera i pustite da se rastopi i prijeđe u karamel, dodajte koricu, a zatim i sok
- kuhajte dok se stvrdnuti karamel ponovno ne rastopi
- ohladite umak i poslužite s tortom

Nema komentara:

Objavi komentar