utorak, 9. studenoga 2010.

Komiška pogača by Ana Ugarković

Komiška pogača


Tijesto:

600 g brašna
1 žlica meda
2 žličice sitne morske soli
1 žličica suhog kvasca
2 žlice maslinovog ulja
400 ml vode na sobnoj temperaturi (oko 20 C)


Nadjev

3 velika luka
10 režnjeva češnjaka
maslinovo ulje
1x 400 g konzerve pelata (ili 5 svježih, oguljenih rajčica)
2 žlice listića svježeg timijana
velika vezica peršina, sitno nasjeckana
sol i svježe mljeveni papar
6 očišćenih fileta slanih inćuna ili srdela, nasjeckane na male komadiće

Priprema


Pomiješajte sve sastojke u velikoj posudi (od miksera ako imate samostojeći mikser). Ako miješate s mikserom (najbolje sa spiralnim metlicama), miješajte polagano oko 4 minute ili dok se brašno ne skupi u kuglu. Pustite da se tijesto opusti pet minuta i nastavite miksati sa malo većom brzinom još oko 2 minute ili dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude tek da se malo lijepi za dno. Ako je tijesto premekano i ljepljivo, dodajte još malo brašna, žlicu po žlicu. Ako je pretvrdo i suho, dodajte još malo vode.

Razdijelite tijesto na 8, 4 ili dva jednaka komada (ovisno o receptu), napravite kugle i premažite svaku s maslinovim uljem. Stavite kugle u zasebne plastične vrećice. Ostavite ih 15 tak minuta na sobnoj temperaturi a zatim preko noći u hladnjak. Dio tijesta koji nećete upotrijebiti idući dan možete odmah zamrznuti. Ako namjeravate peći pizze isti dan, ostavite ih oko 1 sat na sobnoj temperaturi, izvadite iz vrećica, premijesite ponovno u kugle, vratite u vrećice i stavite u hladnjak na 2 sata.
Izvadite tijesto iz hladnjaka 2 sata prije nego što namjeravate peći pogaču.



Drugi dan, izvadite tijesto razdijeljeno na 2 komada, 3-4 sata prije nego namjeravate peći pogaču . Najmanje 45 minuta prije zagrijte pećnicu na 250°C .S pobrašnjenim rukama razvucite lagano prvi komad tijesta po namašćenom limu promjera od 30 -35 cm. Premažite sa nadjevom, rasporedite komadiće slanih inćuna po njemu i poklopite sve sa drugom polovicom tijesta. Rubove donjeg tijesta preklopite preko gornjeg, kojeg lagano premažite maslinovim uljem.

Nadjev:

Luk ogulite, prepolovite i narežite na tanke ploške. Režnjeve češnjaka također ogulite i tanko narežite. Nasjeckajte pelate. Na zagrijanom maslinovom ulju, pirjajte luk na laganoj dok sasvim ne omekša. Dodajte češnjak i timijan, posolite i popaprite i pirjajte još nekoliko minuta. Dodajte rajčicu i nastavite pirjati oko 45 min 1 sat dok sva tekućina ne ispari. Nadjev mora biti relativno kompaktan. Dodajte nasjeckani peršin i pustite da se ohladi.

Pokrijte s krpom i pustite na toplom da se malo napuhne, oko 30 minuta.

Stavite u pećnicu i smanjite temperaturu na 210 °C.Pecite u pećnici oko 30-40 min dok pogača ne dobije lijepu zlatnu boju. Servirajte mlaku ili na sobnoj temperaturi.



Tagine od srdela


Charmoula
(klasična marokanska marinada za ribu, račiće ili piletinu, također se koristi samostalno kao umak)

40 g lista peršina
2 velika režnja češnjaka, naribanog
2 čajne žličice kumina
2 čajne žličice mljevene paprike
1 i pol čajna žličica crvenog vinskog octa
4 jušne žlice maslinovog ulja

- sitno nasjeckajte listove i stabljike peršina, ostavite ih odvojeno.
- u mužaru zgnječite stabljike skupa sa češnjakom, dodajte sol, kumin i papriku, dodavajući postepeno ocat
- umiješajte peršinovo lišće i ulje i provjerite začinjenost.

8 velikih svježih sardina
400 g cherry rajčica, oguljenih i očiščenih od sjemenki
400 g oguljenih krumpira, narezanih na 5 mm i uvaljanih u 1 čajnu žličicu fine morske soli
1 zelenu čili papričicu
4 kriške limuna
2 jušne žlice maslinovog ulja

- srdele očistite i filetirajte
- položite 8 filetiranih srdela sa kožom prema dolje i premažite charmoulom.
- drugih 8 fileta položite na premazane srdele tako da se charmoula nalazi izmedu dva fileta
- za tagine pokrijte dno posude za prženje polovicom cherry rajčica, zatim krumpir u jednom sloju pa njih prekijte ostatkom rajčica a sardine položite na njih sa čilijem u sredini
- razrijedite charmoulu sa dvije jušne žlice vode i maslinova ulja, prelijte preko jela.
- ploške limuna položite na svaki filet, pospite solju i paprom.
- poklopite i kuhajte 20-25 minuta, zatim otkrijte i kuhajte još 5-10 minuta dok krumpir omekša i umak se zgusne
       


Pečene paprike

4 žlice maslinovog ulja
sol i svježe mljeveni papar
4 režnja češnjaka, narezanog na ploške
listovi bosiljka
1 žličica aceta balsamica
6 slatkih crvenih paprika


- paprike pecite na dobro zagrijanoj grill tavi, bez masnoće, dok im koža gotovo posve ne pocrni
- stavite ih u zatvorenu posudu, dok se malo ohlade a zatim im odstranite kožu i potamnjele dijelove, odstranite koštice i membrane i narežite na trake
- posolite, dodajte listove bosiljka i češnjak, začinite maslinovim uljem i par žličica aceta balsamica.
       


Kolač od bresaka i trešanja

240 g brašna
3,5 žlice šećera
2,5 žličice praška za pecivo
75 g maslaca
160 ml slatkog vrhnja
1 žlica smeđeg šećera
1,5 kg bresaka
500 g trešanja, odkoštenih
3 žlice šećera
2 žlice kukuruznog škroba
vrhnje i smeđi šećer za posipanje



- u mikseru promiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i malo soli, dodajte hladan maslac u kockicama i miješajte dok  dobijete grube mrvice, dodajte vrhnje i miješajte dok se tijesto ne skupi
- tijesto žlicom razdvojite u 8 kugli, pritisnite ih u disk oko 1 cm debljine i stavite u hladnjak na 20 minuta zamotane u plastičnu foliju
- zagrijte pećnicu na 180°C
- ogulite breskve, narežite ih na veće komade
- u zdjeli pomiješajte breskve, trešnje, šećer i škrob, neka stoji 20 minuta
- razvaljajte diskove tijesta na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 7 mm
- stavite voće u  vatrostalnu posudu, položite na to diskove tijesta, ostavljajući proreze među njima kako bi sok koje pusti voće mogao isparavati i zgusnuti se, premažite ih vrhnjem i pospite smeđim šećerom
- pecite oko 45 minuta do 1 sat - dok nadjev počne ključati i tijesto postane zlatno  .
       

Prikazano na NOVA TV

4 komentara:

  1. Zainteresirala me je Komiska pogaca zbog nacina pripreme i jednostavnih namirnica. Mala zamjerka ispisanom receptu je potpuni nedostatak vode koja se, po mome misljenju, mora dodati u tijesto. Ali, ako ste ljubitelji novih recepata i ako imate iskustva u pravljenju tijesta, to vam nece predtavljati nikakav problem. Ukratko, pogaca je ne samo izvrsna vec zaista posebna. Mi smo jednu polovicu pojeli toplu a drugu smo sacuvali za sutra da vidimo kakva ce biti. I znate sto? Bila je isto dobra a okus je naprosto fenomenalan, onako dubok i tajanstven, prava juznjacka poslastica.
    P.S. Za ovu pogacu treba vremena i strpljenja, ali vjerujte, isplati se.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mislim da je tijesto isto kao i za pizzu, tj. potrebno je još 400 ml mlake vode:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Tangine od srdela je najzanimljivije jelo koje smo ikada probali. Muž to savršeno spravlja i kada god želimo oduševiti goste, to nam je sigurna karta :-)

    OdgovoriIzbriši