Za palačinke:
180 ml hladnog mlijeka
180 ml hladne vode (najbolje mineralne, gazirane)
3 žumanjka
1 žlica šećera
3 žlice likera od naranče ili konjaka
150 g brašna
60 g rastopljenog maslaca
suncokretovo ulje za pečenje
2 naranče
2 banane
3 žlice smeđeg šećera
30 g maslaca
40 g lješnjaka, tostiranih u pećnici, oguljenih i nasjeckanih
- stavite sastojke u posudu po redoslijedu u receptu, izmiksajte, po potrebi procijedite kroz sito, ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata, a može i preko noći
- premažite tavu uljem, obrišite višak ulja papirnatim ubrusom, ispecite tanke palačinke (okrećite špatulom, jako su krhke i čipkaste jer su u njima samo žumanjci)
- palačinke možete napraviti nekoliko sati ranije, čak ih možete i zamrznuti te zatim lagano zagrijati u pećnici
- odrežite koru naranče, zajedno s bijelim dijelom, zarežite između membrana koje dijele režnjeve, oslobodite dijelove naranče, ocijedite sok koji na kraju ostane u dijelovima koji su ostali nakon izdvajanja narančine pulpe, preostale dijelove stavite sa strane
- ogulite bananu i narežite na dijagonalne kolutove debele oko 1 cm, karamelizirajte komade na malo rastopljenog šećera, vadite na papir za pečenje da se ne zalijepe
- rastopite maslac, dodajte šećer i sok od naranče te kuhajte dok se šećer ne rastopi.
- dodajte palačinku u tu smjesu, kratko zagrijte, oko 15 sekundi, preklopite palačinku na četvrtine, izvadite na tanjur. Isto ponovite s preostalim palačinkama, na kraju u tavu dodajte dijelove naranče i zagrijte ih
- stavite po žlicu voća na svaku palačinku i pospite nasjeckanim lješnjacima
Prikazano na HTV: 18.08.2011. i 12.10.2011.
Nema komentara:
Objavi komentar