ponedjeljak, 12. rujna 2011.

Spätzle sa šugom od mesa i crnog vina

(za 8 osoba)

Tijesto:
500 g oštrog brašna
2 žličice soli
100-200 ml vode
400 ml jogurta

500 g grubo mljevene govedine, od ramsteka
8 češnjeva češnjaka
100 g parmezana, svježe naribanog
170 g maslaca
800 g pelata iz konzerve
700 ml crnog suhog vina
1 žlica svježe mljevenog crnog papra
4 žlica maslinovog ulja
3 grančice svježeg origana, samo listići



- pomiješajte brašno i sol, dodajte jogurt i dovoljno vode da se dobije glatka smjesa, gustoće slične gustom kiselom vrhnju, dobro promiješajte da ne bi ostale grudice
- zagrijte dosta vode u loncu i pustite da zavre, zatim posolite, pripremite cijedilo s velikim rupama ili još bolje tavu s rupama (za pečenje kestena) i, dok je držite iznad lonca, prebacite smjesu za wasserspatzle potiskujući žlicom, tako da tanki mali valjušci padaju u kipuću vodu
- kad čitava smjesa prođe kroz cijedilo ili tavu, kuhajte valjuške još 3-4 minute i zatim ocijedite
- sačuvajte malo vode u kojoj su se kuhale spätzle za umak.
- narežite češnjeve češnjaka na tanke ploške, narežite rajčice na komadiće i pomiješajte ih sa sokom iz konzerve
- zagrijte maslac u velikoj dubljoj tavi, dodajte češnjak i pustite da dobije laganu boju, dodajte rajčicu i začinite solju i paprom
- kuhajte na jakoj vatri oko 5 minuta, dodajte polovicu vina, nastavite kuhati i dodavati vino, kako tekućina u tavi isparava, kuhajte još 15-ak minuta dok ne upotrijebite svo vino, na kraju dodajte papar
- u drugoj tavi zagrijte maslinovo ulje
- ubacite mljeveno meso i popržite ga na jakoj vatri dok dobije lijepu boju, začinite i ubacite meso u umak od vina
- vratite na laganu vatru i kuhajte još 15 minuta
- na kraju dodajte listiće origana
- pomiješajte valjuške s umakom i servirajte bogato posuto parmezanom

HTV: 12.09.2011.
HTV: 05.10.2011.

Nema komentara:

Objavi komentar