130 g kukuruzne krupice
50 ml meda
300 g maslaca
250 g šećera
4 jaja
130 g oguljenih i mljevenih badema
40 g brašna
1 žličica praška za pecivo
naribana korica od 2 neprskana limuna
u sastojcima uopće nisu naveli količinu krušaka, Ana je na radnoj plohi imala 5 srednjih krušaka, valjda ih je sve upotrijebila, kruške oguliti i narezati na kockice
(veliki munus, jer to nije prvi takav propust, a ovdje je kruška glavna glumica)
- na laganoj vatri rastopiti pola količine maslaca, skloniti pustiti da se hladi
- na laganoj vatri rastopiti šećer u svijetli karamel, ne miješati samo tresti i naginjati posudu, dodati kruške, pomiješati, još malo grijati da se karamel ponovo rastopi, ugasiti vatru, dodati maslac i med, pomiješati, pustiti neka se sve zajedno hladi
- mikserom pjenasto umutiti preostali maslac sa šećerom, zatim dodavati jedno po jedno jaje
- u kukuruznu krupicu naribati limunovu koricu
- u smjesu od maslaca, šećera i jaja dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo, mljevene bademe i kukuruznu krupicu, pomiješati, na kraju dodati karamelizirane kruške
- smjesu izliti u kalup za torte obložen papirom za pečenje, preporuča se kalup staviti i na lim da ne bi curilo po pećnici, jer smjesa je dosta rijetka
- peći na 150 stupnjeva oko 1 sat pa će tokom polaganog pečenja krupica lijepo nabubriti
- pečenu tortu ohladiti, izvaditi iz kalupa, narezati
- poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije ili samo posuto šećerom u prahu
Prikazano na HTV: 15.03.2011.
-
Pozdrav, odlična ideja što pišeš recepte. Već sam ih puno isprobala. Svaka čast na trudu!
OdgovoriIzbrišigledala sam emisiju sinoć i isprobala bih recept al osim nejasnoća oko količine krušaka, imam i oko brašna. sigurna sam da je Ana stavila oštro a ne glatko brašno pa me zanima jel svejedno koje brašno ide u recept?!
OdgovoriIzbrišiAko si sigurna da je oštro čemu nedoumica? Ja za ništa ne koristim oštro i pravit ću danas sa glatkim....
OdgovoriIzbrišiŠto se količine krušaka tiče - netko voli više, netko manje okusa voća. Tako da... budite Ane - improvizirajte :)
Svaka čast na trudu oko recepata. Za sve one koji nisu sigurni u detalje neka provjere portal Jutarnji.hr. Naime, ovaj recept je identičan onome koji je tamo objavljen 07.11.2007. samo što je tamo navedena količina krušaka (1 kg) i dr..
OdgovoriIzbrišihttp://www.jutarnji.hr/palenta-na-sto-nacina/275305/
Mislim da sa glatkim brašnom ne možeš pogriješiti! A kruške... po volji...
OdgovoriIzbrišiKao prvo hvala za recepte... odlicna ideja! I ja sam mislila da je Ana stavila ostro brasno i danas sam radila kolac sa 5 krusaka i ostrim brasnom.Kolac sam morala peci pol sata duze jer je u sredini nakon sat vremena ostao sirov. Moram priznati da sam se totalno razocarala. Jakooo je mastan, previse maslaca u svakom pogledu, bas ima pre jak miris maslaca. Nije pomogla ni limunova korica, a ni sladoled od vanilije kao prilog. Nazalost, zavrsio je u kanti za smece, cijeli! Nikom doma se nije svidio i svima je smetao miris i toliko masnoce! Eto, to je moje misljenje, tek toliko da znate! :))
OdgovoriIzbriši@ što se tiče brašna kada nije posebno navedeno uobičajeno je da se koristi glatko, a ovdje je u pitanju količina od samo 4 dekagrama koja sigurno bitno ne utječe na kvalitetu tijesta
OdgovoriIzbriši@ hvala za adresu recepta :) tamo piše vrijeme pečenja 60-75 minuta, dobar podatak za sve one koji će možda raditi ovu tortu
@ meni se recept na prvu nije dopao upravo zbog količine maslaca, a plus toga tu su i bademi
koji imaju veliki postotak masnoće...hvala što si podijelila s nama svoje iskustvo koje nažalost nije bilo ugodno...želim ti više sreće s nekim drugim receptom
@ SVIMA hvala na komentarima i podršci bilo bi lijepo da se barem nekako potpišete, jer ovako odgovarati anonimnima malo mi je....
Lp
Zahvaljujem se mmfino za ovaj blog.Skratile su mi se muke brzopletog zapisivanja recepta s TV-a.Naklon.Torta je napravljena prije koji sat,s jutarnjeg sam prepisala količine i stavila sam 1/2kg.krušaka.Dok je topla ne možeš je prestati jesti,već je pola pojedena,uz čašu mlijeka pun pogodak za večeru. Tnx.Maja
OdgovoriIzbrišiPozzdrav. Ja danas napravio ovu tortu sa par izmjena i ispala je perfektno. Slazem se da je 300 g maslaca previse tako da sam stavio 200 grama i mogu reci da tih 100 g uopce nije falilo. Uz to sam dodao malo limunova soka u mjesavinu karamele, krusaka i maslaca da malo podigne okus. U svakom slucaju toplo preporucam!
OdgovoriIzbrišiNJAAAAAM
Koliko šećera ide za karamel a koliko se miksa sa maslacem?
OdgovoriIzbrišiNavedena je samo jedna količina od 250gr.
Hvala na svim receptima!
s.
u receptu koji je objavljen u Jutarnjem - http://www.jutarnji.hr/palenta-na-sto-nacina/275305/ - piše da se odvoji 100 g za karamel, u receptu na TV količina nije bila navedena, a od oka pogađati...nije fora :)
OdgovoriIzbrišiSamo da javim da je kolač izvrstan. Sočan, pun okusa, vlažan, dugotrajan.... Jako dobar!
OdgovoriIzbrišiSmanjila sam količinu maslaca na cca 200gr i šećera na cca 170gr. Miješala sam kruške i banane, sve zajedno pola kile očišćenog i narezanog voća.
I još jednom hvala za sve recepte :D
s.
@ s. , hvala :))
OdgovoriIzbriši