utorak, 15. ožujka 2011.

Torta od krušaka i kukuruzne krupice

130 g kukuruzne krupice
50 ml meda
300 g maslaca
250 g šećera
4 jaja
130 g oguljenih i mljevenih badema
40 g brašna
1 žličica praška za pecivo
naribana korica od 2 neprskana limuna
u sastojcima uopće nisu naveli količinu krušaka, Ana je na radnoj plohi imala 5 srednjih krušaka, valjda ih je sve upotrijebila, kruške oguliti i narezati na kockice
(veliki munus, jer to nije prvi takav propust, a ovdje je kruška  glavna glumica)


- na laganoj vatri rastopiti pola količine maslaca, skloniti pustiti da se hladi
- na laganoj vatri rastopiti šećer u svijetli karamel, ne miješati samo tresti i naginjati posudu, dodati kruške, pomiješati, još malo grijati da se karamel ponovo rastopi, ugasiti vatru, dodati maslac i med, pomiješati, pustiti  neka se sve zajedno hladi
- mikserom pjenasto umutiti preostali maslac sa šećerom, zatim dodavati jedno po jedno jaje
- u kukuruznu krupicu naribati limunovu koricu
- u smjesu od maslaca, šećera i jaja dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo, mljevene bademe i  kukuruznu krupicu, pomiješati, na kraju dodati karamelizirane kruške
-  smjesu izliti u kalup za torte obložen papirom za pečenje, preporuča se kalup staviti i na lim da ne bi curilo po pećnici, jer smjesa je dosta rijetka
- peći na 150 stupnjeva oko 1 sat pa će  tokom polaganog pečenja krupica lijepo nabubriti
- pečenu tortu ohladiti, izvaditi iz kalupa, narezati
- poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije ili samo posuto šećerom u prahu

Prikazano na HTV: 15.03.2011.
-

Broj komentara: 13:

  1. Pozdrav, odlična ideja što pišeš recepte. Već sam ih puno isprobala. Svaka čast na trudu!

    OdgovoriIzbriši
  2. gledala sam emisiju sinoć i isprobala bih recept al osim nejasnoća oko količine krušaka, imam i oko brašna. sigurna sam da je Ana stavila oštro a ne glatko brašno pa me zanima jel svejedno koje brašno ide u recept?!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ako si sigurna da je oštro čemu nedoumica? Ja za ništa ne koristim oštro i pravit ću danas sa glatkim....
    Što se količine krušaka tiče - netko voli više, netko manje okusa voća. Tako da... budite Ane - improvizirajte :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Svaka čast na trudu oko recepata. Za sve one koji nisu sigurni u detalje neka provjere portal Jutarnji.hr. Naime, ovaj recept je identičan onome koji je tamo objavljen 07.11.2007. samo što je tamo navedena količina krušaka (1 kg) i dr..
    http://www.jutarnji.hr/palenta-na-sto-nacina/275305/

    OdgovoriIzbriši
  5. Mislim da sa glatkim brašnom ne možeš pogriješiti! A kruške... po volji...

    OdgovoriIzbriši
  6. Kao prvo hvala za recepte... odlicna ideja! I ja sam mislila da je Ana stavila ostro brasno i danas sam radila kolac sa 5 krusaka i ostrim brasnom.Kolac sam morala peci pol sata duze jer je u sredini nakon sat vremena ostao sirov. Moram priznati da sam se totalno razocarala. Jakooo je mastan, previse maslaca u svakom pogledu, bas ima pre jak miris maslaca. Nije pomogla ni limunova korica, a ni sladoled od vanilije kao prilog. Nazalost, zavrsio je u kanti za smece, cijeli! Nikom doma se nije svidio i svima je smetao miris i toliko masnoce! Eto, to je moje misljenje, tek toliko da znate! :))

    OdgovoriIzbriši
  7. @ što se tiče brašna kada nije posebno navedeno uobičajeno je da se koristi glatko, a ovdje je u pitanju količina od samo 4 dekagrama koja sigurno bitno ne utječe na kvalitetu tijesta
    @ hvala za adresu recepta :) tamo piše vrijeme pečenja 60-75 minuta, dobar podatak za sve one koji će možda raditi ovu tortu
    @ meni se recept na prvu nije dopao upravo zbog količine maslaca, a plus toga tu su i bademi
    koji imaju veliki postotak masnoće...hvala što si podijelila s nama svoje iskustvo koje nažalost nije bilo ugodno...želim ti više sreće s nekim drugim receptom
    @ SVIMA hvala na komentarima i podršci bilo bi lijepo da se barem nekako potpišete, jer ovako odgovarati anonimnima malo mi je....
    Lp

    OdgovoriIzbriši
  8. Zahvaljujem se mmfino za ovaj blog.Skratile su mi se muke brzopletog zapisivanja recepta s TV-a.Naklon.Torta je napravljena prije koji sat,s jutarnjeg sam prepisala količine i stavila sam 1/2kg.krušaka.Dok je topla ne možeš je prestati jesti,već je pola pojedena,uz čašu mlijeka pun pogodak za večeru. Tnx.Maja

    OdgovoriIzbriši
  9. Pozzdrav. Ja danas napravio ovu tortu sa par izmjena i ispala je perfektno. Slazem se da je 300 g maslaca previse tako da sam stavio 200 grama i mogu reci da tih 100 g uopce nije falilo. Uz to sam dodao malo limunova soka u mjesavinu karamele, krusaka i maslaca da malo podigne okus. U svakom slucaju toplo preporucam!
    NJAAAAAM

    OdgovoriIzbriši
  10. Koliko šećera ide za karamel a koliko se miksa sa maslacem?
    Navedena je samo jedna količina od 250gr.

    Hvala na svim receptima!

    s.

    OdgovoriIzbriši
  11. u receptu koji je objavljen u Jutarnjem - http://www.jutarnji.hr/palenta-na-sto-nacina/275305/ - piše da se odvoji 100 g za karamel, u receptu na TV količina nije bila navedena, a od oka pogađati...nije fora :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Samo da javim da je kolač izvrstan. Sočan, pun okusa, vlažan, dugotrajan.... Jako dobar!
    Smanjila sam količinu maslaca na cca 200gr i šećera na cca 170gr. Miješala sam kruške i banane, sve zajedno pola kile očišćenog i narezanog voća.

    I još jednom hvala za sve recepte :D

    s.

    OdgovoriIzbriši