subota, 10. rujna 2011.

nova - 8

Pita od blitve, slanih inćuna i kozjeg sira


Tijesto:

300 g glatkog brašna
brašno za posipanje
1 čajnu žličicu morske soli
230 grama ohlađenog maslaca izrezanog na male kockice
1 šalicu hladne vode
malo grubo mljevenog papra

Nadjev:

25 g maslaca
500g mladog špinata
3 mlada češnjaka, nasjeckana
50 g fileta inćuna, nasjeckani sitno
300 g gorgonzole
300 ml slatkog vrhnja
2 jaja
2 žumanjka
svježe naribani muškatni oraščić
sol i papar


- utrljajte maslac u brašno, dodajte sol, papar, vodu, umijesite tijesto
- razvaljajte tijesto relativno tanko, oko 3 mm i obložite s njim kalup za pitu, stavite u hladnjak ili zamrzivač da se dobro ohladi
- zagrijte pećnicu na 200°C
- pecite tijesto bez nadjeva, dok dobije laganu boju, oko 20-30 minuta
- za to vrijeme napravite nadjev. Blanširajte listove špinata u kipućoj slanoj vodi 2 minute, dobro ocijedite. Na maslacu pirjajte 5-7 minuta, dok ne omekša

- pomiješajte sir, vrhnje, jaja i žumance pa u tu smjesu umiješajte špinat sa mladim češnjakom, začinite sa soli, paprom i muškatnim oraščićem
- smanjite pećnicu na 180°C
- ulijte smjesu na tijesto i pecite 40tak minuta, dok se napuhne i dobije zlatnu boju
- prije serviranja neka se malo ohladi


Sladoled od suhih šljiva s armagnacom

90 g milerama
150 g šećera
6 žumanjaka
150 g namočenih suhih šljiva
1 jušna žlica Armagnaca



- pomiješajte mileram i 6 jušnih žlica šećera u loncu do laganog ključanja, dok se šećer rastopi
- u međuvremenu pomiješajte žumanjke sa preostalih 6 žlica šećera, miješajte dok smjesa očvrsne i posvijetli
- iješajući dodavajte postepeno oko jedne 1/3 vruće smjese od milerama u žumanjke da ih polako zagrijete
- vratite mješavinu u lonac i kuhajte na laganoj vatri, miješajući sa drvenom kuhačom oko 10 min. dok se smjesa zgusne
(gustoću možete testirati prstom, povucite prst po smjesi, ako ostane trag, smjesa je dobra)
stavite smjesu u limenu zdjelu, povremeno promiješajte i ostavite da se ohladi.
- nakon što se ohladila, smjesu stavite u aparat za sladoled




Hrskavi file od lososa

4 odreska od lososa, od 170g
sol, bijeli papar
sok od limete



- ako je losos hladan ostavite ga 15-tak minuta na sobnoj temperaturi, prije početka pripremanja
- stranu na kojoj je bila koža posolite i popaprite, drugu stranu samo posolite
- zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje
- kad se ulje zagrije, stavite odrezak na stranu na kojoj je bila koža i pecite 5 do 6 minuta, pazite na temperaturu i polako je smanjujte da bi spriječili prebrzo tamnjenje krajeva fileta

- riba je gotova kad je donja strana hrskava, a file je kuhan do polovice, vrh odreska trebao bi biti sirov
- zagrijte pećnicu na 170 i ubacite filete na par minuta dok ne postanu hrskavi
- prije serviranja pokapajte maslinovim uljem i sokom od limete po ukusu



Salata od mahuna i kifleki (krumpir)

500 g mahuna
300 g kifleka (vrsta mladog krumpira)

- odrežite mahunama vrhove sa obje strane, prerežite ih po pola, i stavite kuhati u vruću vodu na 3 do 6 min. (al dente)
- zagrijte vodu, kifleke operite i narežite na kolutiće debljine 1 cm, ubacite ih u kipuću vodu i kuhajte 15-tak minuta.





Vignarette umak

2 čajne žličice dijon senfa
2 žličice sitno nasjeckane ljutike
6 žlica maslinovog ulja
2 žličice crvenog vinskog octa
vezica vlasca
3 fileta inćuna zdrobljenih u pastu



Sve sastojke pomiješajte u umak i dodajte na salatu po ukusu.


Prikazano na NOVA TV

Nema komentara:

Objavi komentar