utorak, 30. studenoga 2010.

Juha od gljiva i ječma

350 g svježih šampinjona
350 g svježih shiitake gljiva
maslinovo ulje
1 mrkva narezana na male ploške
1 poriluk narezan na male ploške
1 rebro lisnatog celera narezanog na male ploške
5 velikih režnjeva češnjaka, nasjeckanog
125 ml suhog vermoutha ili bijelog vina
75 g pancete, nasjeckane
200 g oguljenih svježih rajčica ili pelata
2 l pilećeg ili goveđeg temeljca
svježa kadulja, lovor i zeleni peršin
40 g suhih vrganja
sol i svježe mljeveni papar
1/2 šalice ječma
1 žlica mascarponea
svježe naribani parmezan



- suhe vrganje namočiti u kipućoj vodi
- peteljke šampinjona, mrkvu i mladi luk ili poriluk nasjeckati, staviti pirjati na maslinovo ulje, dodati nasjeckanu pancetu i lisnati celer, kada to malo omekša, dodati češnjak, ocijeđene i nasjeckane vrganje, svježi lovorov list i oljušteni ječam. Podliti vermutom ili bijelim vinom
- kad ishlapi dodati sjeckane rajčice i pileći temeljac, vodu u kojoj su se namakli vrganji - kuhati oko pola sata
- nasjeckati klobuke šampinjona, stapke shiitakeodvijiti i ukloniti, klobuke nasjeckati
- nasjeckati nekoliko listića svježe kadulje
- na maslinovo ulju i kadulji  pirjati šampinjone, kad malo omekšaju dodati shiitake, posoliti, još vrlo kratko popirjati, dodati ih u juhu
- još malo kuhati
- pred kraj u juhu još dodati peršin, parmezan i mascarpone
- pri posluživanju posuti parmezanom
 

--mm--fantastično---kaže Ana

Prikazano na HTV: 30.11.2010.

Nema komentara:

Objavi komentar