utorak, 16. studenoga 2010.

Sphagettini s dagnjama i šafranom

2 kg svježih dagnji očišćenih od trave
3 režnja češnjaka, sitno nasjeckanog
2 glavice ljutike, sitno nasjeckane
200 ml bijelog vina
1 vezica peršina, sitno nasjeckanog
50 g maslaca
150 ml slatkog vrhnja
pola žličice šafrana
nasjeckani svježi vlasac
250 g sphagettina

- dagnje očistit od trave i izribati četkicom
- na maslacu popirjati ljutiku, dodati češnjak, podliti bijelim vinom, kada prokuha dodati pola količine peršina i na kraju dagnje. Poklopiti i kuhati 10 minuta. One koje su ostale zatvorene baciti, jer su stare
- tekućinu koja je preostala sačuvati - to je osnova umaka
- nekoliko dagnji ostaviti sa školjkom za dekoraciju, a preostale očistit
- pola od te količine očišćenih dagnji odvojiti, a preostalu polovicu vratiti u umak, prokuhati, dodati slatko vrhnje i šafran, promiješati, pustiti da se malo reducira, staviti u blender i izmixati
- umak izliti nazad u tavu, dodati preostalu polovicu očišćenih dagnji, dodati preostali peršin i vlasac, promiješati, dodati skuhane špagete, promiješati
- po želji dodati limunov sok
- servirati uz nekoliko cijelih dagnji posuto nasjeckanim vlascem

Prikazani na HTV: 16. 11. 2010.

Nema komentara:

Objavi komentar