Rižoto od graška, kozjeg sira i cvjetova tikvica
300 g oguljenog svježeg graška
4 žlice neslanog maslaca
200 g kozjeg sira
svježe mljeveni papar
1 žličica svježe naribane korice limuna
8 cvjetova tikvica bez peteljki
2 žlice maslinovog ulja
1 sitno nasjeckani luk
250 g carnaroli, Arborio ili vialone riže
120 ml suhog bijelog vina
1,5 l povrtnog temeljca
sol
- skuhajte grašak u slanoj vodi 5 do 8 minuta, ocijedite, istresite u lim i stavite u hladnjak na 10-tak min
- polovicu graška stavite u mikser s maslacem i izmiješajte u pire, drugu polovicu sačuvajte.
- izmiješajte kozji sir, papar i limunovu koricu pa smjesom nadjenite cvjetove tikvica.
- zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk, dinstajte na laganoj vatri oko 5 minuta stalno miješajući da luk ne posmeđi
- dodajte rižu, miješajte zajedno s lukom oko 2 minute dok riža zastakli, smanjite temperaturu na srednju jačinu i počnite dodavati temeljac, dodavajte ga pomalo, miješajući nježno dok se riža ne skuha, ne manje od 20 i ne više od 30 minuta.
- nakon što je riža upila zadnju količinu temeljca, dodajte kuhani grašak
- završite rižoto pireom koji ste prethodno napravili, začinite i dodajte ako treba još par žlica povrtnog temeljca
- pomiješajte kozji sir s koricom limuna i svježe mljevenim paprom
- cvjetove tikvica napunite kozjim sirom, stavite na lim i zapecite u pećnici nekoliko minuta.
- rižoto poslužite s cvjetovima tikvica
Temeljac:
Za 3 litre temeljca
3 stabljika poriluka
5 mrkvi narezanih na 2,5 cm široke kockice
5 glavica luka narezanih na 2,5 cm široke kockice
5 stabljika celera narezanog na 2,5 cm široke kockice
vezica bosiljka
3 zvjezdasta anisa
5 sjemenki papra
5 sjemenki komorača
300 ml bijelog vina
1 limun
- povrće stavite u posudu i dodajte vodu tako da pokrije povrće
- zagrijte do vrenja, smanjite temperaturu i miješajte 8 minuta
- dodajte vezicu bosiljka, zvjezdasti anis, papar i sjemenke komorača i miješajte još 2 minute
- maknite s vatre, dodajte vino i kriške limuna
- ostavite da se ohladi do kraja, spremite u hladnjak da se arome prožmu do kraja
- procijedite prije upotrebe
File od bifteka u papru
1 file od bifteka u komadu, očišćen od viška masnoće i opne
1 žlica crnog papra
1 žlica bijelog papra
60 ml maslinovog ulja
1 žlica konjaka
2 žlice timijana
1 žličica morske soli
- papar zgnječite u mužaru na grube komadiće, prebacite u drugu posudu
- dodajte maslinovo ulje, konjak, timijan, pomiješajte
- biftek obložite mješavinom papra i začina, marinirajte oko četiri sata u frižideru
- prije pečenja izvadite file iz frižidera i ostavite ga na sobnoj temperaturi najmanje pola sata.
- pecite na 210 stupnjeva oko 30 minuta dok nije srednje pečen.
Montpelier maslac
2 žlice svježeg peršina
2 žlice bosiljka
4 mlada luka
2 kisela krastavca, isprana i sitno nasjeckana
4 usoljena fileta inćuna, sitno nasjeckana
2 žlice usoljenih ili ukiseljenih kapara, koje ste prethodno namočili i ocijedili
1 režanj češnjaka, oguljen
¼ čajne žličice kajenskog papra
3 tvrdo kuhana žumanjka
120 grama neslanog maslaca, mekanog
½ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 čajna žličica bijelog vinskog octa
sol i svježe mljeveni bijeli papar
- blanširajte bosiljak, peršin i luk u vrućoj vodi oko 1 minutu. ocijedite, stavite u hladnu vodu da peršin i bosiljak ne izgube boju, osušite
- stavite mješavinu u blender, dodajte krastavce, inćune, kapare, češnjak, kajenski papar, sol i papar, miješajte sve dok dobijete glatku pastu
- dodajte tvrdo kuhane žumanjke i maslac, sve ponovo promiješajte
- prebacite smjesu u drugu posudu, miješajte dok ne postane uljasta.
- dodajte ocat, sol i papar po ukusu.
Duboko prženi cvjetovi tikvica
biljno ulje za prženje
100 g škrobnog brašna
150 ml ledene mineralne vode
50 g oštrog brašna za posipanje
12-15 cvjetova tikvica sa peteljkama
- u tavi zagrijte ulje za prženje na 180 stupnjeva
- stavite škrobno brašno u posudu i polako dodavajte hladnu mineralnu vodu, nabolje da miješate štapićima tako da vam ostanu komadići koji u prženju postaju hrskavi
- oštro brašno stavite u posudu zajedno sa začinima i tom mješavinom posipajte cvjetove tikvica
- nakon toga umočite ih u smjesu škrobnog brašna i mineralne vode i stavite pržiti u ulje
- pržite ih do zlatne boje, nježno izvadite da se ocijede. na upijajućem ubrusu
Štrudl od trešanja
6 listova tijesta za štrudl
1 kg trešanja bez koštica
6 j žlica šećera
1 žličica cimeta
100 g mljevenih badema
100 g maslaca
4 žlice ulja
- trešnje pomiješati sa šećerom, ostaviti ih da se ocijede oko pola sata
- ocijeđene trešnje pomiješajte s mljevenim bademima i cimetom.
- kore namazati s maslacem, staviti nadjev na donji dio tijesta, zarolati i peći na 200 stupnjeva oko pola sata
Prikazano na NOVA TV
Nema komentara:
Objavi komentar