Poriluk u lisnatom tijestu sa hollandaise umakom
12 tankih mladih poriluka
250 g lisnatog tijesta
4 žlice svježe naribanog parmezana
1 jaje, razmućeno (za premazivanje)
- blanširajte poriluk u slanoj kipućoj vodi 7-10 min, dobro ocijedite, osušite na kuhinjskom papiru I izrežite na komade duljine 12-tak cm.
- lisnato tijesto razvaljajte tanko, izrežite na pravokutnike 12x5 cm.
- posipajte parmezanom, rub premažite razmućenim jajetom, na svaki kvadrat položite jedan poriluk, zaljepite, izvana premažite jajetom.
- pećnicu zagrijte na 215 stupnjeva.
- položite na masni papir I pecite 15-tak min dok ne dobiju zlatnu boju.
Hollandaise umak
5 velikih žumanjaka
3 žlice svježe iscijeđenog limunovog soka
pola žličice soli
250 g ohlađenog neslanog maslaca, isjeckanog na male kockice
prstohvat kajenskog papra
nasjeckani vlasac i cvjetovi vlasca
- na pari, u posudi pomiješajte žutanjke, limunov sok, sol dok postanu pjenasti, nastavite miješati dok se žumanjci zgusnu i poveća im se volumen.
- posudu maknite s pare, umješajte maslac (polovicu količine) kockicu po kockicu, zatim vratite umak na posudu sa vodom i nastavite miješati dodavajući ostatak maslaca.
- u slučaju da se žumanjci počnu peći maknite posudu s vatre i nastavite miješati na sobnoj temperaturi
- nakon što ste dodali sav maslac, maknite posudu sa vatre I začinite sa kajenskim paprom.
Varivo od piletine, quinoe i sezonskog povrća
3 odkoštena zabatka sa batcima, narezanih na komade
1 korabica, nasjeckana na male kockice
2 mlade mrkve nasjeckane na male kockice
2 manje stabljike celera nasjeckane na male kockice
4 režnja mladog češnjaka
10 očišćenih i oguljenih cherry rajčica
1 luk očišćen, narezan na male kockice
1 tikvicu izrezanu na male kockice
2 poriluka srednje veličine, sitno nasjeckana
250 g miješanih žutih i zelenih mahuna narezanih na 2 cm
2 litre i 250 ml pilećeg temeljca
vezica začinskih trava- timijan, kopar i peršin
350 g svježeg graška i boba, očišćenog
nekoliko kapi limunovog soka
pola šalice quinoe
- sotirajte piletinu na maslinovom ulju u širokoj rajngli, izvadite na toplo, na toj masnoći uz dodatak 2 žlice maslinovog ulja prodinstajte luk i celer, kad omekšaju dodajte piletinu, rajčice, korabicu, mrkvu, mahune, tikvice i quinou, začinite sa solju i kratko sotirajte, dodajte temeljac, timijan, ostavite da proključa
- kada je povrće napola kuhano dodajte grašak i bob
- maknite s vatre kad je povrće kuhano, dodajte kopar, peršin, svježe mljeveni papar i limunov sok
- poslužite s prepečenim kruhom.
Torta sa bavarskom kremom od breskvinog lišća
Tijesto:
240 g tamne čokolade
50 g narezanog maslaca
60 g žumanjaka
250 g bjelanjaka
90 g šećera
Za kremu:
250 ml punomasnog mlijeka
pola šalice breskvinog lišća
100 g šećera
4 velika žumanjka
1 žličica maraskina
par kapi ekstrakta od badema
2 listića želatine
200 ml slatkog vrhnja
- rastopite čokoladu na pari, dodajte maslac, promiješajte spatulom.
- zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- žumanjke istucite s 20 g šećera dok ne promijene boju, bjelanjke istucite dok se ne počnu zgušnjavati, u bjelanjke dodajte ostatak šećera te tucite dok skroz očvrsnu
- u bjelanjke vrlo pažljivo umiješajte žutanjke i zatim u tu smjesu nježno umješajte čokoladu
- ulijte smjesu u kalup, pecite 35 minuta, ostavite da se ohladi dok napravite kremu.
- zagrijte mlijeko s polovicom šećera na niskoj temperaturi, kad se šećer rastopi dodajte lišće breskve, ostavite 10-tak minuta da lišće pusti aromu
- izvadite lišće.
- zagrijte mlijeko, istucite žumanjke sa ostatkom šećera pa dodajte u mlijeko.
- kuhajte smjesu na jako laganoj vatri, pazeći da ne zavrije, sve dok se zgusne.
- brzo izvadite smjesu u drugu posudu, uronite u posudu sa hladnom vodom
- u manju tavu stavite maraskino i omekšalu želatinu
- zagrijte pažljivo, miješajući drvenom žlicom.
- istucite slatko vrhnje.
- kad se želatina potpuno spoji s maraskinom, dodajte zajedno s istučenim slatkim vrhnjem u ohlađenu smjesu .
- nakon što ste promiješali smjesu, protisnite je kroz sito.
- izlijte kremu u kalup na ispečeno tijesto
- poslužite sa svježim trešnjama ili šumskim jagodama.
Prikazano na NOVA TV
.
Nema komentara:
Objavi komentar