srijeda, 5. siječnja 2011.

Poriluk s ječmom

75 g pancete narezane na tanke prutiće
3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 grančica ružmarina, samo listići, sitno nasjeckani
2 rebra celera, sitno nasjeckanog
1/2 žličice ljute suhe papričice, razmrvljene
1 šalica ječma
3 veća poriluka narezana na kolutove od oko 5 mm
200 ml bijelog vina
250 ml pasate od rajčica
oko 1,5 l vruće vode ili pilećeg temeljca
1 žlica koncentrata od rajčice
maslinovo ulje
sol i papar
svježi peršin, nasjeckan
100 ml aceta balsamica
svježe naribani parmezan

- narezati poriluk, pancetu, češnjak i stapke celera (listove celera ostaviti, dodati će se jelu na kraju)
- na maslinovo ulje staviti pirjati pancetu, celer i češnjak, tokom pirjanja dodati ružmarin i papričicu, a kada sve malo omekša dodati poriluk, posoliti, dodati ječam, malo popirjati na suho, onda zaliti vinom
- pustiti da vino iskuha pa dodati pasatu i koncentrat rajčice, promiješati, zaliti vodom ili temeljcem
- pustiti da krčka dok ječam omekša
- nasjeckati listove celera i peršina, na kraju kuhanja dodati u jelo
- reducirati aceto balsamico
- servirati u dubokom tanjuru, posuti naribanim parmezanom i pokapati reduciranim acetom

Prikazano na HTV: 04.01.2011.

4 komentara: