60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
oko 2 kg svinjske lopatice
3 klekove bobice ili borovice
2 grančice svježeg ružmarina
2 grančice svježe kadulje
2 svježa lovorova lista
3 češnja češnjaka, oguljena i narezana na ploške
150 ml bijelog vina ili vermuta
750 ml punomasnog mlijeka
sol i papar
- uključiti pećnicu na 180°C
- posolite meso, po mogućnosti još prethodne večeri ili barem nekoliko sati prije pripreme
- zagrijte posudu za kuhanje, dodajte ulje i zapecite meso sa svih strana, kad meso dobije boju, dodajte češnjak, bobice i trave, a kad je češnjak zlatne boje, prelijte vinom i pustite da ispari, prelijte mlijekom, pustite da polako zavri, poklopite i nastavite peći u pećnici dva do dva i pol sata, dok meso ne postane mekano.
- izvadite meso i držite na toplom
- izvadite začine iz umaka
- mlijeko će se zgrušati pa umak procijedite i ostatak propasirajte
- vratite umak na vatru i iskuhajte
- za palentu u vodu dodajte sol, papar i nekoliko nasjeckanih listova kadulje
- skuhajte palentu
- mali lim za pečenje namažite uljem, izlijte palentu, kad se ohladi narežite na pravokutnike pa pred kraj pečenja mesa u pećnicu stavite i lim s kroketima da se zapeku
- narežite meso na ploške i prelijte umakom, dodajte krokete od palente
Prikazano na HTV 15.08.2011. i 07.10.2011.
Nema komentara:
Objavi komentar