četvrtak, 15. rujna 2011.

Savarin od limuna i meda

(za 6 osoba)
250 g brašna
1 žličica soli
15 g svježeg kvasca ili 1 vrećica suhog
naribana korica 1 limuna
2 žlice meda
6 jaja
100 g maslaca, vrlo mekog
90 ml svijetlog ruma

za sirup:
250 g šećera
250 ml vode
1 limun
1 štapić vanilije
(Ana je stavila i rum)


tijesto:
- pomiješajte prosijano brašno sa soli, suhim kvascem ili fino razmrvljenim svježim i koricom od limuna, dodajte maslac, umiješajte mikserom
- ako je potrebno zagrijte malo med, tek toliko da postane tekući, ali ne i vruć
- u drugoj posudi tucite zajedno med s tri jaja, zatim tu smjesu dodajte u brašno s omekšalim maslacem i tucite s mikserom oko tri minute, dok postane glatko
- razmutite ostatak jaja i dodajte ih malo po malo u smjesu s brašnom, miješajući s mikserom cijelo vrijeme na srednjoj brzini, miksajte još nekoliko minuta, prebacite smjesu u čistu posudu, pokrijte je i ostavite na toplom da se udvostruči (budući da smjesa ima dosta jaja i maslaca, bude dosta rijetko tijesto, a samo dizanje bi moglo trajati nekoliko sati, ali provjeravajte svakih pola sata)
napravite sirup:
- zagrijte šećer i vodu u posudi na laganoj vatri dok se šećer rastopi, odrežite koricu limuna u trakama (samo žuti dio) i dodajte ih u sirup, razrežite štapić vanilije vodoravno po pola, ostružite sjemenke i dodajte i njih u sirup zajedno s polovicama štapića
- kad je šećer rastopljen pustite da zavrije i kuhajte oko 5-10 minuta ohladite, izvadite limunovu koricu, štapić te procijedite sirup
- procijeđeni sirup možete čuvati par tjedana u hladnjaku, može se koristiti za voćne salate ili slično
- kalup u obliku prstena ili za kuglof premažite maslacem
- prebacite tijesto u kalup, prekrijte plastičnom folijom i pustite da se ponovno diže na toplom oko pola sata
- u međuvremenu zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, pecite 20-30 minuta dok dobije zlatnu boju i dok se ne počne odvajati od stijenki kalupa
- ostavite u kalupu da se malo ohladi, drvenim štapićem za ražnjiće ispikajte ga sa svih strana i zalijevajte vrućim sirupom
- izvadite ga iz kalupa i ohladite do kraja
- servirajte ga narezanog na ploške, najbolje s tučenim slatkim vrhnjem uz dodatak nekog voćnog želea ili svježeg voća

HTV: 15.09.2011., 03.11.2011., 11.01.2012.

Nema komentara:

Objavi komentar