nedjelja, 11. prosinca 2011.

nova - 12

Pečena gusja jetra s relishem od kukuruza


Za 4-6
100 ml aceta balsamica
oko 400 g svježe gusje jetre (od šopane guske)
sol I svježe mljeveni papar
maslinovo ulje ili gusja mast
2 ljutike, očišćene i sitno nasjeckane
400 g zrna kukuruza
luk vlasac

Ispasirajte polovicu kukuruza u blenderu i procijedite kroz fino sito. Iskuhajte aceto balsamico sa sokom od kukuruza na polovicu početne količine I ostavite da se ohladi. Ostavite jetru na sobnoj temperaturi da malo omekša, a zatim odstranite sve veće žile s unutarnje strane jetre. Razrežite jetru na ploške debele oko 2 cm. Stavite u hladnjak dok ne pripremite relish. Na malo maslinovog ulja ili gusje masti, pirjajte ljutiku dok nije omekšala. Posolite i popaprite. Začinite kukuruz s malo soli i gusje masti i na teflonskoj tavi ih popržite dok ne dobiju malo boje. Pomiješajte s ljutikom, vlascem I začinite reduciranim acetom. Zagrijte teflonsku tavu bez masnoće, pecite ploške jetre oko minutu i pol sa svake strane. Pazite da ne prepečete, jetra bi trebala dobiti lijepu boju izvana i ostati ružičasta u sredini. Servirajte s relishem i prepečenim kruhom.


Salamureni svinjski lungić s umakom od suhih vrganja


Sastojci za 4 osobe:

2 lungića, očišćena od membrana i masnoće
2 1 l vode
70 g krupne soli
50 gr meda ili smeđeg šećera
grančica svježeg timijana
svježi lovorov list
nekoliko zrna papra
maslinovo ulje

za umak:

pola glavice ljubičastog luka ili 2 ljutike, sitno nasjeckan
200 ml aceta balsamica
200 ml vode
50 g suhih vrganja
60 ml Dijon senfa
60 ml maslinovog ulja



U malom lončiću zagrijte 200 ml vode sa soli i medom ili šećerom dok se sol i šećer ne rastope. Pomiješajte s ostatkom vode, timijanom, lovorom i paprom te dodajte lungiće. Ostavite ih u toj smjesi najmanje 6 sati ili preko noći.

U zdjelu stavite aceto, vodu, luk i gljive i pustite da zavrije. Smanjite vatru i ostavite da ključa dok se ne iskuha na pola. Maknite s vatre I ostavite da se ohladi. Ispasirajte u blenderu zajedno sa senfom I maslinovim uljem a zatim protisnite kroz sito.
Izvadite lungiće iz salamure, dobro ih osušite, premažite maslinovim uljem, pecite na dobro zagrijanoj tavi, okrećući ih neprestano, dok ne dobiju lijepu boju sa svih strana, oko 10 minuta. Poslužite sa umakom.


Pire od korjenastog povrća

1 veća mrkva, narezana na kolutove
1 glavice celera, narezan na kocke
1 glavica luka, nasjeckana
4 režnja češnjaka, narezana na ploške
1 batat, narezan na kocke
malo cimeta
maslinovo ulje
naribana korica naranče
sol i svježe mljeveni papar
svježi timijan i peršin

Pomiješajte povrće i timijan i dodajte dovoljno vode da sve prekrije. Pustite da zavrije pa kuhajte oko 15 minuta, dok povrće nije mekano. Ocijedite, zatim ispasirajte. Začinite s maslinovim uljem, cimetom, soli, paprom i narančinom koricom. Posipajte s nasjeckanim peršinom.


Krema od parmiggiana reggiana i krušaka s medom

Za 4 osobe:

20 g parmiggiana reggiana, svježe naribanog
4 kruške, vilijamovke
100g meda, svijetlog
50 g šećera
2 lista želatine
sjemenke tikve
50 g čokolade


Očistite sjemenke tikve i popržite ih lagano dok ne puste aromu. Rastopite čokoladu na pari I umočite sjemenke u čokoladu. Izvadite ih I položite na pladanj obložen masnim papirom. Ostavite da se čokolada stvrdne.
Ogulite kruške I odstranite jezgru. Ispasirajte kruške sa šećerom. Namočite u hladnoj vodi 1 list želatine I pustite da omekša nekoliko minuta. Rastopite želatinu u žličici vode, pazeći da ne zavrije. Ulijte u pire od krušaka, dodajte parmezan i promiješajte. Rasporedite u 4 zdjelice I stavite u hladnjak da se stisne. Namočite drugi list želatine, I kad omekša, ocijedite I dodajte u zagrijani med da se rastopi. Ostavite da se ohladi, prvo na sobnoj temperaturi a zatim u hladnjaku.
Prije serviranja, izmiksajte žele od meda sa mikserom dok ne dobijete pjenu. Položite na kremu od krušaka i dekorirajte sa sjemenkama tikve I ako želite suhim kruškama.


Prikazano na NOVA TV

Nema komentara:

Objavi komentar