četvrtak, 5. siječnja 2012.

Tempura od orade

4 fileta bijele ribe, očišćenih od kosti
2 glavice ljubičastog luka
10-ak grančica peršina

Za tijesto:
1 žumanjak
3/4 šalice glatkog brašna
¼ šalice škroba
1 šalica ledene gazirane vode
glatko brašno
suncokretovo ulje za prženje

Za umak:
250 ml vode
80 ml mirina (vina od riže)
80 ml soja umaka
1 svježi daikon, oguljen i nariban
nekoliko žličica naribanog svježeg đumbira

Izrežite filete ribe na trake, posolite i osušite kuhinjskim papirom. Luk razrežite na pola, a zatim na deblje ploške. Učvrstite slojeve luka čačkalicom. Peršin odvojite na veće listiće i dobro osušite.
Stavite ulje na vatru da se zagrije na 170°C.
Pripremite umak. Zagrijte vodu, mirin i sojin umak do vrenja i držite na toplom. Naribajte daikon i đumbir i stavite u posebne zdjelice.
Uvaljajte komade ribe, luk i peršin u brašno.
Kad je ulje već zagrijano, u zdjeli lagano razmutite žumanjak i ulijte ledenu vodu. Lagano pomiješajte i odjednom ubacite u tu smjesu brašno. Promiješajte ovlaš vilicom ili štapićima kako ne biste razbili grudice brašna.
Umočite ribu i povrće u tijesto i ubacite u vruće ulje. Pržite nekoliko minuta, dok komadi hrane nisu zlatni, a zatim ocijedite na kuhinjskom papiru.
Pomiješajte topli umak s naribanim daikonom i đumbirom i poslužite s tempurom.

HTV: 05.01.2012., 09.01.2012.

Nema komentara:

Objavi komentar