utorak, 3. siječnja 2012.

Kineski ravioli s umakom - Sui mai

(za oko 40 raviola)

Tijesto:
250 g glatkog brašna
malo soli
150 ml mlake do tople vode

Nadjev:
4 water chesnuta - vodenih kestena iz konzerve, ocijeđenih i ispranih
200 g očišćenih kozica ili škampa, grubo nasjeckanih
400 g mljevene svinjske lopatice
1 vezica mladog luka zajedno s oko 3 cm zelenog dijela, sitno nasjeckanoga
sol
pola jajeta, razmućenog
1 žlica škroba
2 žličice sitno naribanog svježeg đumbira
1 žličica sezamovog ulja
1 žlica fish sauce
1 žlica biljnog ulja

Umak:
½ žlice svježeg naribanog đumbira
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan
1 žlica fish umaka
1 žlica kineskog rižinog octa
malo sezamovog ulja
2 žličice slatkog chilli umaka


-pomiješajte brašno, vodu i sol, mijesite na pobrašnjenoj površini (dodajući još brašna ili vode ako je potrebno) dok se dobije glatko i elastično tijesto
- pobrašnite i zamotajte u plastičnu foliju, ostavite na sobnoj temperaturi najmanje 30 minuta da se tijesto odmori

- sitno nasjeckajte water chesnuts (vodene kestene), pomiješajte s kozicama, mljevenom svinjetinom, nasjeckanim mladim lukom, đumbirom, jajem, škrobom, soli i sezamovim uljem
- dobro promiješajte, a zatim stavite da se ohladi u hladnjaku, najmanje 15 minuta.
- obložite lim kuhinjskim papirnatim ručnicima, pospite ih lagano brašnom. Razrežite tijesto na pola i razvaljajte ga vrlo tanko (oko 1 mm ili tanje – kao za štrudlu)
- izrežite što više krugova oko 8 cm, krugove poslažite na pripremljene limove obložene papirom i prekrijte krpom da se ne posuše
- stavite 1 krug tijesta na dlan, položite žličicu nadjeva u sredinu te ga preklopite preko nadjeva - u polumjesec, navlažite unutarnji rub kruga i pomoću palca i kažiprsta napravite 10-ak malih faldica na drugoj strani, pritiskujući ih na navlaženi rub kruga, da se rubovi zalijepe i zatvore nadjev
- položite raviole na lim i nastavite s ostatkom krugova i nadjeva na isti način, pokrijte ih

- zagrijte žlicu ulja na velikoj teflonskoj tavi, na umjerenoj vatri, zatim položite raviole, jedan do drugog, s nabranom stranom prema gore
- pecite raviole dok ne dobiju zlatnu boju s donje strane, 2-3 minute
- dodajte 200 ml vode, tresući tavu, čvrsto poklopite i kuhajte dok tekućina ne ispari i ravioli postanu hrskavi, 7-10 minuta, dodajte još malo vode po potrebi
- izvadite raviole na pladanj i poslužite odmah s umakom.

Pomiješajte sve sastojke i poslužite s raviolima.


HTV: 03.01.2012.

Nema komentara:

Objavi komentar