Umak:
250 ml mlijeka
70 g šećera
8 žumanjaka
125 ml slatkog vrhnja- lagano istučenog
1 žlica konjaka ili ruma
1 štapić vanilije
1/2 žličice naribanog muškatnog oraščića
Souffle:
125 ml mlijeka
2 žlice oštrog brašna
2 žlice škroba
6 žlica kesten pirea
1 žlica konjaka ili ruma
5 bjelanjaka sobne temperature
20 g šećera
maslac i kristal šećer za posudice
- mlijeko i pola šećera zagrijati da se šećer otopi
- izmiksati žumanjke s drugom polovinom šećera
- malo vrućeg mlijeka dodati u žumanjke i promiješati pa ukuhati u mlijeko, kuhati 5-10 min. dok zgusne na laganoj vatri
- procijediti kremu
- odvojiti na 2 polovine kreme - u jednu dodati rum, sjemenke vanilije i naribani m. oraščić, a kada se malo ohladi i lagano tučeno slatko vrhnje
- sjediniti i staviti u hladnjak
- preostali dio kreme ponovo zagrijati
- umutiti brašno, škrob i uliti u zagrijanu kremu, kuhati 3 min.
- istući bjelanjke u snijeg i polako dodavati šećer
- u skuhanu gustu kremu dodati kesten pire i rum
- posudice namazati maslacem i posuti kristal šećerom
- sjediniti malo ohlađenu kremu i snijeg
- uliti u posudice
- staviti u pećnicu koja je zagrijana na 200 stupnjeva, peći 10 min., dok se napuhnu ili sve staviti u jednu posudu i peći 30-40 min.
- kad je pečeno napraviti rupu u souffleu i uliti kremu
Kesten pire treba biti nezaslađen, ako je zaslađen smanjiti količinu šećera, jesti toplo
----mmmm finnno-----kaže Ana
prikazano na HTV - 29.10.2010.
Nema komentara:
Objavi komentar