340 g Nestle Dessert Noir čokolade, rastopljene na pari
100 g Nestle Corse čokolade, nasjeckane
120 g maslaca
150 g lješnjaka, tostiranih, oguljenih i nasjeckanih
100 g smeđeg šećera
6 jaja odvojenih žumanjaka i bjelanjaka
4 bjelanjka
1 žlica ruma
malo soli
1 žlica škroba
100 g šećera u prahu
3 žlice pekmeza od malina ili marelica
- čokoladu rastopiti na pari
- tući maslac i smeđi šećer dok postane pjenasto pa uz stalno miksanje dodavati jedan po jedan žumanjak
- u rastopljenu čokoladu umiješati rum pa dodati smjesi maslaca i žumanjaka
- bjelanjcima dodati malo soli, istući ih u snijeg koji ne mora biti jako tvrd pa ga postepeno i nježno umiješati u smjesu
- oblik za torte premazati maslacom i obložiti papirom za pečenje, uliti dobivenu smjesu
- peći na 180 stupnjeva oko 20-25 minuta
- u zdjelici pomiješati lješnjake, čokoladu i škrob
- tući bjelanjke da se malo zapjene, dodati sol, polako uz stalo miješanje dodavati šećer u prahu dok snijeg postane čvrst
- izvaditi tortu, premazati je pekmezom
- u bjelanjke umiješati smjesu s lješnjacima, sjediniti, premazati preko torte
- staviti peći još dvadesetak minuta
- pečenu tortu ohladiti, odvojiti kalup, skinuti papir za pečenje, narezati pa poslužiti
Prikazano na HTV: 25.03.2011.
hm...sto nije skrob isao u donji sloj?
OdgovoriIzbrišičudno da nema nimalo brašna u donjem dijelu...
OdgovoriIzbrišiTortu sam pravila, i uopće brašno ne fali! Preporučam svakako! Škrob je išao u meringu!
OdgovoriIzbriši@ anonimno, ne u ovoj torti nema brašna, nisam je ja osobno radila; samo prenosim recept i postupak rada prikazan u emisiji, dakle, niti je brašno bilo na popisu namirnica niti ga je Ana stavila u tortu. Ona žlica škroba ide u smjesu nasjeckanih lješnjaka i čokolade te se tako na kraju umiješa u meringe kako je i gore opisano. Vjerojatno postoji sličan recept u koji ide brašno no u onom koji je prikazan 28.03. brašna u tijestu nema
OdgovoriIzbriši@ Lori, hvala što si odgovorila prije mene :)