Sastojci:
Za 6 osoba
1 komad svježe krte pancete ili carskog mesa (oko 1,5 kg) s kožom
4 žlice maslinovog ulja
1 mrkva, nasjeckana
1 glavica luka, nasjeckana
1 poriluk, nasjeckan
1 rebro celera, nasjeckano
6 režnja češnjaka
200 ml poluslatkog ili suhog aromatičnog vina, traminca ili muškata
75 ml aceta balsamica
2 žlice koncentrata od rajčica
1,5 l temeljca od piletine
1 žlica sjemenki koromača, tostiranih i grubo istucanih
nekoliko zrna papra, crnog i bijelog i nekoliko sjemenki korijandera i jedan komad zvjezdastog anisa
sol
Priprema:
S oštrim nožem odstranite kožu tako da ostavite tanki sloj masnoće, nekoliko milimetara. Odstranite rebra i višak masnoće sa donje strane pancete. Rasporedite debljinu tako da odrežete dio s debljeg dijela i položite da na tanji dio. Dobro posolite i posipajte s tucanim koromačem. Zarolajte pancetu u roladu u smjeru suprotnom od smjera vlakana u mesu i dobro pričvrstite kuhinjskim koncem. Zagrijte tešku gusenu ili željeznu tavu i zapecite roladu na malo maslinovog ulja dok ne dobije zlatnu boju sa svih strana. Izvadite na tanjur sa strane. Dodajte još malo maslinovog ulja i popržite nasjeckano povrće oko 5 minuta. Podlijte s vinom i acetom pustite da ispari do pola. Vratite pancetu u posudu, na povrće i dodajte temeljac i začine. Pustite da zavrije i poklopite. Pirjajte na vrlo laganoj vatri, ili u pećnici na 160°C, 21/2 do 3 sata, povremeno podlijevajući sa sokovima u teći, dok meso nije vrlo mekano.Izvadite meso, stavite na toplo, a umak procijedite od povrća, odstranite svu masnoću na površini i reducirajte (iskuhavajte) dok ne dobijete sirupasti, sjajni umak. Odstranite kuhinjski konac i narežite meso na debele komade. Posložite na pladanj i prelijte umakom. Možete vratiti komade mesa na 10 minuta u pećnicu, na grill program (230°C) kako bi se još malo karamelizirali. Poslužite s koromačem i lećom. __________________
Recept koji je prikazan 31.12.2010. na HTV: nalazi se ovdje
Nema komentara:
Objavi komentar