Tijesto:
300 g brašna od pira
1/2 žličice soli
250 ml mlake vode
1/2 žličice meda
1/2 žličice suhog kvasa
Nadjev:
75 g mesnate pancete (da nije jako suha)
1 žlica maslaca
400 g ljubičastog luka
sol i papar
3 žlice milerama ili kiselog vrhnja
2 grančice svježeg timijana
2 žlice svježeg vlasca - nasjeckanog
- u mlaku vodu dodati med i kvas, promiješati da se kvas otopi (kvas se ne mora dizati)
- u zdjelu staviti brašno, sol i uliti mlaku vodu s medom i kvasom
- umijesiti tijesto i dugo ga mijesiti
- prekriti zdjelu plastičnom folijom i pustiti da se tijesto diže
- staviti sa strane da diže 2 sata, tijesto je dovoljno dignuto kada se rupa od pritiska prsta ne ispravi nego ostane udubljenje
- Ana veli da za za brže dizanje staviti više kvasa i topliju vodu no veća kvaliteta dizanog tijesta je u maloj količini kvasa i polaganoj fermentaciji
- luk narezati na tanke ploške, staviti da se pirja u veću tavu, posoliti i uz povremeno miješanje pirjati dok povene
- pancetu narezati, staviti u tavu, dodati malo vode i pirjati dok masni dio postane proziran
- u kiselo vrhnje ili mileram dodati malo soli i timijan, promiješati
- luk i pancetu, svako posebno staviti u zdjelice da se hladi
- pripremiti papir za pečenje (kružno ga izrezati)
- dignuto tijesto podijeliti na 4 dijela
- na pobrašnjenoj radnoj plohi tanko razvaljati tijesto u krug, staviti ga na papir, prvo premazati mileramom, zatim poslagati malo luka pa pancetu
- peći 15 minuta na 250 stupnjeva
- pečenu posuti vlascem
Preporuka je peći na kamenu koji se prije upotrebe grije u pećnici oko sat vremena, ako nemate kamen može i na limu, ali isto neka bude prethodno zagrijan.
----mmmmm------kaže Ana
Prikazano na HTV: 05. 11. 2010.
edit: po Aninim riječima najbolju Alzašku pitu radi Mario Čerhak
Quiche lorraine
OdgovoriIzbrišiTo bi bil original recept iz kojega je Nekad Ledo imal pizzu Lorenu, a ana ovo.
Kerefeke sa medom su nepotrebne, dovoljno je malo šećera.
Već ak joj je do kerefeka, onda je mogla dodati sviježi kvasac, pa mlijeko namjesto vode, pa jaje, pa putar, maslac.
Original recept predviđa tjesto bez kvasca, sa margarinom, maslacem.
Stavlja se u lim, sa dignutim rubovima,
unutra mesnati špek tipa hamburgera i preljeva se vrhnje jaja, te ribani puno masni sir, npr. tipa ementaler. Zapeć u pećnici.
zašto kamen za pečenje?
Pizze se inače peku na temperaturama od 350 do 400 C, u zagrijanim pećnicama, koje mi po kućanstvima nemamo.
U uhodanim pizzerijama pizze se peku cca 1-2-3 minute.
Doma, kako god zagrijali pećnicu, ulaganjem "hladnog" jela, te samim otvaranjem vrata,
"šokiramo" pećnicu, koja naglo gubi temperaturu, a nije snažna da je brzo popravi.
Kamen ima masu i time akumulira toplinu, te se teže gubi.
Inox i aluminijum reflektiraju, odbijaju toplinu,
Najbolji protvani, limovi su od najobičnijeg lima koji je pocrnio od sagorenih masnoća na sebi.
Mislim da aluminijum čak nije ni zdrav, a kod Ane sam primjetio neke rajngle i lonce od tog materijala.
Vidim da ima novu kuhinju.
U staroj me strahovito živciral šporet ploča,
koja je bila udaljena od nje na metar, radi radne ploče. Mislim, baš me zanima, kak je gledala u rajngle. Kuhati napamet, ccccc, hehehe
Pozdrav Alexxl
pozdrav i tebi Alexxl :)
OdgovoriIzbrišiona je to radila tako kako radi netko u nekoj pizzeriji... nisam u potpunosti čula jer je oko mene bilo bučno, ali bit će repriza pa valjda onda čujem.
Općenito ona skoro sve recepte izvrne na neki svoj način, a puno puta to baš i nije uspješno.
No recept je tu pa tko hoće neka proba...
Evo sad sam gledala reprizu i meni se cini savrsenim. Mislim "orginalni recept". Ana je zaista jedinstvena i sve radi na svoj drugaciji nacin. Tako da to sto ti alexxl govoris o orginalnom receptu je suvisno jer Ana ima svoj orginalan recept. Ako ti se ne svidja kako ona kuha imas daljinski pa fino prebaci.
OdgovoriIzbrišiIskreno nisam probala niti jedan njen recept ali mi se emisija jako dopada i volim da je odgledam
hhmmmm, Alexxl, ti fakat nemas pametnijeg posla nego trazit dlaku u jajetu. S obzirom da ima zena koje ne znaju ni jaje skuhat, a neke jedavaju po restoranima, Ani treba skinuti kapu!!!! Bili recepti njeni ili ne, bar se trudi, i po meni, odlicno joj ide.
OdgovoriIzbrišiJa recimo nikad nisam obracala paznju na kuhinju, ili da serpe, ili radnu plocu, bitno mi je sta ce napraviti!
vi brkate dva potpuno različita recepta : quiche lorraine i tarte flambee poznat i kao flammkuchen ili alzaška pogača.
OdgovoriIzbrišiUpravo tako, ovdje se govori o tarte flambee
Izbriši