ponedjeljak, 22. studenoga 2010.

Losos pečen na soli s umakom od aceta balsamica i rosti od krumpira

1/2 kg krumpira
500 g fileta lososa
sol i svježe mljeveni papar
60 ml aceta balsamica
60 ml vode
2 žlice soka od limuna
1 žlica smeđeg šećera
svježi vlasac, nasjeckani

Za rosti:

400 g krumpira
sol i papar
2 žlice maslaca
ekstra djevičansko maslinovo ulje

- u tavi u kojoj ćete i peći losos zagrijati sol
- file lososa razrezati na 3 komada, izvaditi kosti, malo posoliti i popapriti, peći s kožom
- kada se sol dovoljno zagrije - počne dimiti i pucketati staviti file lososa  kožom dolje
- pustiti da se peče, a pred kraj poklopiti da se zagrije s gornje strane i da se malo "nadimi"
- u manju posudu staviti aceto, vodu, limunov sok i šećer, promiješati, staviti na vatru da zavrije i da se reducira

Prilog rosti:

- krumpir skuhati u kori, može i dan prije, jer treba biti potpuno hladan, oguliti, naribati, dodati sol i papar, promiješati
- u tavici zagrijati maslac i maslinovo ulje, staviti krumpir, rasporediti ga i zagladiti da se dobije veliki popečak, peći da dobije koricu oko 10 min
-  tavicu poklopiti tanjurom, i pomoću njega preokrenuti, vratiti rosti u tavicu, podliti s još malo maslinovog ulja i zapeći do kraja

- pečenu ribu skinuti sa soli i odvojiti kožu

- servirati komad lososa, komad rosti od krumpira, politi s malo aceta balsamica, posuti nasjeckanim vlascem

Prikazano na HTV: 22.11.2010.

3 komentara:

  1. Ne znam čemu ona sol?
    Bez veze, pa još poslje guliti kožu.
    Na izgled nakaj naročito, nao ne mogu se iteti dojmu "snobizma". Sol je vjerojatno poslje bacila.

    Rosti pire krompir, hmmm prije restani.
    To mi O.K.
    Ja bi u to dodao češnjaka i svinjsku mast, na njoj da se peče.

    Inače to je sličan recept jednom međimurskom,
    s tim da se peče u protvanu u rerni, a češnjak mu diže okus do neba.
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  2. Radila sam, ali pečeno u pećnici ribu u soli, a pile na soli. Ispadne jako dobro, ali ne mora se ništa prethodno soliti, jednostavno pečenjem sve postane ravnomjerno slano, NE PRESLANO! što na prvu izgleda nemoguće.
    Ovo u tavi nemam pojama kako funkcionira sve se dimilo, vjerojatno ima i težak miris.
    Je, sol se baci, pokupi masnoću i stvrdne se ko kamen, treba dobro namočiti tepsiju dok otpusti da se može oprat.
    Onaj rosti je na kraju plivao u ulju/maslacu, nije mi se dopalo, niti je pečen, niti je restan.

    OdgovoriIzbriši
  3. probali losos pečen na soli u tavi, jednostavno savršeno. a rošti standardno dobar, važno je jedino da krumpir bude kuhan koji dan ranije.

    OdgovoriIzbriši