nedjelja, 9. siječnja 2011.

Ana i Barbara kod Fodora

Prva ovogodišnja emisija "U istom loncu" ugostila je i Anu Ugarković. Jela je pripremala u društvu Barbare Kolar i kuhara Marija Čepeka.

Pripremili  su (recepti su preuzeti sa stranice HTV-a):




Spaghettini sa škampima i vongolama 

Sastojci:
(za 2 osobe)
250 g spaghettina
300 g vongola (dobro ispranih)
200 g očišćenih repova škampa ili kozica
50 ml suhog bijelog vina
50 ml maslinovog ulja
2 žlice maslinovog ulja
2 režnja češnjaka
1 vezica peršina

Priprema:
Prvo otvorite vongole na način da u loncu zagrijte 2 žlice maslinovog ulja, ubacite zatvorene vongole, poklopite i pustite nekoliko minuta da se otvore na jakoj vatri povremeno tresući lonac. Izvadite vongole iz lonca, a tekućinu koju su pustile procijedite kroz vrlo fino sito zbog  pijeska kojeg ove školjke mogu sadržavati. Izvadite školjke iz kućica ( po želji ih možete ostaviti cijele ) i vratite ih u njihovu procijeđenu tekućinu.
Na tavi velikog promjera zagrijte maslinovo ulje, dodajte na njega spagettine ili capelline i tostirajte ih dok ne počnu dobijati laganu boju povremeno ih okrećući. U tavu dodajte sitno nasjeckani češnjak i polovicu sitno nasjeckanog peršina i pirjajte vrlo kratko. Podlijte bijelim vinom i pustite da ispari te dodajte tekućinu od školjki i još malo vode da prekrije tjesteninu. Posolite i malo popaprite. Podlijevajte vodom malo po malo još nekoliko minuta dok ne omekšaju, a dvije minute prije nego što tjestenina postane «al dente» dodajte škampe  i vongole. Ostavite na vatri dok škampi nisu kuhani i dok tekućina nije djelomično isparila. Prije posluživanja dodajte ostatak peršina.

------------------------------------------------------------------
  
Confit od bakalara
 
Sastojci:
4x 200 g fileta svježeg bakalara
5 režnjeva češnjaka
2 ljute suhe papričice
100 ml suhog bijelog vina
250 ml maslinovog ulja
sol i papar

Priprema:

Dobro posolite filete krupnom solju i ostavite u hladnjaku 48 sati ili najmanje preko noći. Drugi dan isperite pod hladnom vodom i osušite. Narežite filete na manje komade.
Ogulite češnjak i narežite ga na tanke ploške. Očistite papričice od koštica i razlomite na veće komade.
Na tavi ili u plitkoj glinenoj posudi zagrijte na laganoj vatri 2/3 maslinovog ulja pa pirjajte češnjak i papričicu dok češnjak ne porumeni. Izvadite češnjak i papričicu rupičastom žlicom i stavite sa strane. Dodajte vino i komade oslića u istu posudu s uljem, s kožom prema dolje i pirjajte na najmanjoj mogućoj vatri neprestano tresući posudu kako bi se ulje, vino i sluz iz kože oslića emulzionirali u relativno gusti umak. Nakom 7-8 minuta, izvadite ribu i miješajući pjenjačom dodavajte u tankom mlazu ostatak ulja u umak. Provjerite nedostaje li soli i papra te dodajte nekoliko kapi limuna. Vratite komade ribe u umak i poslužite s poprženim češnjakom i papričicom koju ste sačuvali. 

 -------------------------------------------------------------------------------------

Krema od poriluka

Sastojci:
poriluk
maslac
sol i papar

Priprema:
Odstranite vanjski list poriluka i tamno zelene vrhove. Narežite poriluk na tanke ploške, dodajte sol i papar te poklopljen pirjajte na maslacu dok ne postane vrlo mekan. Ako je potrebno malo podlijte vodom u toku pirjanja da poriluk ne dobije boju. Izmiksajte poriluk u pire i držite na toplom.

Prilog: Špinat
Sastojci:
špinat
maslac
sol

Priprema:
Rastopite maslac u tavi i dodajte špinat. Pirjajte nekoliko minuta dok ne uvene. Ocijedite višak tekućine i posolite.
-------------------------------------------------------------------------------------

Kolač od muškata i maslinovog ulja

Sastojci:
( za 10 -12 osoba)

5 jaja
2 bjelanjka
150 g šećera
1 žlica sitno naribane korice od limuna i naranče
100 ml vrlo kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja
125 ml slatkog muškata ili prošeka
150 gr brašna
¼ žličice soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Premažite okrugli kalup za torte promjera 26 cm maslacem i posipajte brašnom.
Odvojite 5 jaja na žumanjke i bjelanjke u dvije posude. U bjelanjke dodajte još  bjelanjke od dva jaja, a žumanjke sačuvajte za nešto drugo. Tucite žumanjke s polovicom šećera dok ne posvijetle i ne postanu kremasti. Dodajte koricu limuna i naranče. Još uvijek miješajući polako dodajte maslinovo ulje pa potom muškat. Umiješajte prosijano brašno i sol miješajući tek toliko da smjesa bude homogena.
Tucite bjelanjke dok ne postane pjenasti pa zatim polako dodavajte šećer i tucite dalje dok ne dobijete čvrsti snijeg. Umiješajte snijeg lagano u smjesu sa žumanjcima. Ulijte u kalup i pecite 20 minuta. Smanjite temperaturu pećnice na 150 stupnjeva i pecite još 20 minuta. Nakon toga ugasite pećnicu i ostavite kolač još 15 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi na rešetki. Poslužite kolač sa zabaglioneom.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zabaglione

Sastojci:
125 ml kvalitetnog prošeka
6 žumanjaka
80 g šećera
250 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Zagrijte slatko vino na laganoj vatri. U staklenoj ili inox zdjeli razmutite žumanjke sa šećerom dok se ne zgusnu, posvijetle i ostavljaju trag kad podignete pjenjaču ili mikser. Umutite u njih zagrijano vino i nastavite kuhati nad parom ( dno zdjele sa žumanjcima ne smije doticati kipuću vodu). Tucite smjesu dok  se ponovno ne zgusne i postane pjenasta. Maknite s pare i nastavite tući još nekoliko minuta da se krema malo ohladi. Istucite slatko vrhnje u mekani šlag i umiješajte u ohlađeni zabaglione. Ulijte u čaše ili zdjelice i poslužite sa suhim kolačićima ili keksima koji se mogu umakati u kremu. Zabaglione  pripremite malo ranije i spremite u hladnjak, ali ih u svakom slučaju upotrijebite u roku od nekoliko sati.

Nema komentara:

Objavi komentar