petak, 28. siječnja 2011.

Lazanje s tikvom i lješnjacima

1 žlica maslaca
1/2 glavice ljubičastog luka, nasjeckanog
700 g muškatne tikve, oguljene, očišćene od sjemenki i narezane na kocke
2 režnja češnjaka, nasjeckanog
sol i svježe mljeveni bijeli papar
2 žlice svježeg peršina, nasjeckanog
2 žlice svježe kadulje, nasjeckane
50 g lješnjaka tostiranih u pećnici i oguljenih od kožice, nasjeckanih

 Za umak:

2 žlice maslaca
1 žličica sitno nasjeckanog češnjaka
2 žlice brašna
500 ml mlijeka
1 svježi lovorov list
sol svježe mljeveni bijeli papar
120 g mozzarelle, ocijeđene i naribane
60 g svježe naribanog parmezana
300 g svježih lazanja s jajima

- na maslacu popirjati luk, dodati tikvu nasjeckanu na sitne kockice, dobro posoliti, dodati češnjak pa pokriveno pirjati dok sasvim omekša
-  kad omekša na kraju dodati nasjeckane lješnjake, kadulju i peršin te malo papra
- u međuvremenu napraviti bešamel
- staviti grijati mlijeko
- u posudi za kuhanje rastopiti maslac, dodati češnjak, zatim brašno, sasvim malo popirjati pa uz stalno miješanje dolijevati toplo mlijeko, lovorov list, krišku limuna, sol i papar, miješati dok se zgusne
- posudu za pečenje namazati maslacem, na dno staviti malo bešamela, list tijesta za lazanje, dio pirjane tikve, posuti djelom mozzarelle i parmezana, pokapati bešamelom, opet staviti list lazanje, tikvu, mozzarellu i parmezan, lazanju... i tako slagati dok se sve potroši
- peći na 200 stupnjeva oko 40 minuta
- pečene lazanje malo ohladiti, narezati i poslužiti

Prikazano na HTV: 28.01.2011.

1 komentar:

  1. Pozdrav! Jako volim lazanje i uvijek ih spremam na isti stari tradicionalni način. Ovaj mi se čini stvarno poseban, morat ću ukrasti recept! Hvala :D

    OdgovoriIzbriši