četvrtak, 27. siječnja 2011.

Brancin u kiselo slatkom umaku

400 g fileta brancina očišćenih od kostiju
škrob za posipanje ribe
150 ml suncokretovog ulja za prženje


Za umak:

150 ml pilećeg temeljca
2 žlice bijelog suhog vermutha
1 i pol žlica soja umaka
1/2 žličice svježe mljevenog bijelog papra
2 žlice kineskog tamnog octa od riže ili jabučnog
2 žličice smeđeg šećera

Za serviranje:

3 žlice nasjeckanog mladog luka
kuhana bijela riža
1 vezica mlade blitve
malo naribanog đumbira
1 žlica sezamovog ulja
sol

- isfiletirati brancin, izvaditi kosti, dijagonalno narezati na šire trake, posoliti, uvaljati u škrob, staviti u veće cjedilo, protresti da otpadne višak škroba
- dobro zagrijati ulje u voku, pržiti ribu okrećući je oko 3 minute, gotove vaditi na upijajuće ubruse
- očišćenu i opranu blitvu narezati na veće komade
- veću tavu zagrijati, staviti sezamovo ulje, naribani đumbir, dodati blitvu, posoliti i malo popirjati, samo da povene, a ostane hrskava i zelena
- izliti suncokretovo ulje u kojoj se pržila riba, vok obrisati papirnatim ubrusom, u isti vok uliti pileći temeljac i ostale sastojke za umak pa ga uz povremeno protresanje  kuhati dok se djelomice reducira, dodati prženu ribu, posuti s većim djelom nasjcekanog mladog luka, promiješati da se sve obloži umakom
- za serviranje na tanjur staviti rižu kuhano na bijelo, pored nje blitvu, a pored njih ribu koju na tanjuru treba preliti s malo preostalog umaka i posuti s nekoliko kolutića mladog luka

 Anini savjeti:
- umjesto blitve može se upotrijebiti špinat ili kinesko zelje
- rižu možete skuhati ranije prekrijte je ručnikom, poklopite, tako će riža ostati rastresita, jer će ručnik upiti višak vlage


Prikazano na HTV:27.01.2011.

Nema komentara:

Objavi komentar