Za mousse:
2 lista želatine
100 ml soka od limuna
50 ml vode
naribana korica 2 limuna
120 g šećera
5 bjelanjaka
200 ml slatkog vrhnja
Za kolačiće:
170 g maslaca
170 g šećera
170 g brašna
3 žlice oguljenih i mljevenih badema
1 žličica sjemenki anisa
1 žlica ruma ili maraschina
3 bjelanjka
150 g badema u listićima
150 g šećera
- namočiti želatinu u hladnoj vodi, nekoliko minuta
- zagrijati limunov sok s vodom i šećerom, kada se šećer potpuno rastopi skloniti s vatre
- ožmikati želatinu i staviti u limunov sirup
- slatko vrhnje istući u šlag
- bjelanjke istući u snijeg
- u šlag dodati limunov sirup sa želatinom i naribanu koricu limuna, na kraju polagano umiješati snijeg od bjelanjaka
- mousse staviti u posudice pa u hladnjak da se stisne
- u tavi oko 2 minute na laganoj vatri tostirati sjemenke anisa, usitniti ih u mužaru ili samljeti u mlinčiću za kavu
- pjenasto izmiksati maslac sa šećerom pa dodati brašno, bademe, anis, netučene bjelanjke, liker koji je po osobnom ukusu, sve sjediniti u ujednačenu gustu smjesu
- lim za pečenje obložiti silikonskom podlogom ili papirom za pečenje koji je potrebno malo premazati uljem
- na veći razmak žličicom stavljati hrpice smjese, razmazati ih u krugove, posuti listićima badema i povrh šećerom
- peći na 160 stupnjeva oko 15-20 minuta, dok pozlate
- servirati mousse posut s malo naribane limunove korice i uz njega kolačiće s anisom
Ana veli da se za ovaj recept trebaju koristiti isključivo domaći neprskani limuni, oni s malo zagasitožutom bojom kore čiji okus pomalo podsjeća na mandarine
Prikazano na HTV: 16.03.2011.
Nema komentara:
Objavi komentar