Za tijesto:
225 g brašna
1 žličica soli
140 g maslaca, dobro ohlađenog i narezanog na male kockice
4-5 žlica ledene vode
4 veće glavice ružičastog češnjaka, režnjevi razdvojeni i oguljeni
1 žlica maslinovog ulja
1 žličica aceta balsamica
220 ml vode
1/2 žlice smeđeg šećera
1 žličica nasjeckanih listića svježeg ružmarina
1 žličica listića svježeg timijana
120 g svježeg kremastog kozjeg sira, razmrvljenog
120 g tvrdog kozjeg sira, naribanog
2 jaja
100 ml slatkog vrhnja
100 ml milerama
sol i papar
salata za serviranje
- umijesiti prhko tijesto, razvaljati između folije, obložiti kalup, ostaviti višak tijesta neka bude preko ruba kalupa da se ne stisne tokom pečenja, peći oko 20 minuta na 180 stupnjeva na doljnjoj prečki pećnice
- u vodi blanširati češnjak oko 3 minute, ocijediti
- zagrijati tavu, dodati maslinovo ulje,dodati blanširani češnjak, popržiti uz miješanje 2-3 minute da dobije lijepu boju
- podliti vodom, dodati aceto balsamico, smeđi šećer, listiće ružmarina i timijana, neka kuha dok se umak reducira, a češnjak obloži umakom, skloniti s vatre, neka se hladi
- umutiti jaja, mileram, slatko vrhnje sol i papar
- izvaditi tijesto iz pećnice, smanjiti temperaturu pećnice na 160 stupnjeva
- na tijesto rasporediti svježi i tvrdi kozji sir, na njega dodati karamelizirani češnjak, sve zaliti mješavinom jaja i vrhnja
- peći na 160 stupnjeva oko 40 minuta dok dobije lijepu zlatnu boju
- pečenoj piti odstraniti višak tijesta, izvaditi je iz kalupa, narezati
- poslužiti sa svježom salatom
Napomena: umjesto prhkog, može se koristiti kupovno lisnato tijesto
Prikazano na HTV: 09.03.2011.
Pravila sam. Pita je izvrsna!
OdgovoriIzbriši