srijeda, 6. travnja 2011.

Prekomurska gibanica

8 kora tijesta za savijače, bez jaja
100 g maslaca
750 g jabuka
4 žlice šećera
1 žličica mljevenog cimeta
150 ml mlijeka
2 žlice meda
2 žlice šećera
300 g svježe mljevenog maka
300 g grubo mljevenih oraha
150 g šećera
2 jaja
4 žlice šećera
400 g ricotte (skute)
naribana korica od 2 limuna



- jabuke oguliti, izrezati sredinu, narezati (naribati) na tanke ploške, posuti šećerom i cimetom, pomiješati, pustiti da odstoji, kasnije staviti u cjedilo da se ocijedi višak soka
- u zagrijanom mlijeku otopiti med, profuriti mak, pomiješati
- pjenasto istući jaja sa šećerom, dodati skutu i naribanu limunovu koricu, pomiješati
- nasjeckane orahe pomiješati sa šećerom (po želji orahe tostirati)
- oblik za torte premazati rastopljenim maslacem
- na dno kalupa položiti cijeli list tijesta tako da se na kraju s viškom tijesta može poklopiti cijela "torta", a ostale listove tijesta izrezati tako da lijepo legnu u kalup
- premazati maslacom, položiti još jedan list tijesta, staviti nadjev od maka, položiti list tijesta, premazati maslacem, staviti nadjev od oraha, list tijesta, premazati maslacem, nadjev od skute, list tijesta, premazati maslacem, nadjev od jabuke, završna kora, premazati maslcem, preklopiti onim viškom od prve kore i sve premazati maslacem
- peći na 180 stupnjeva oko 40 minuta
- ohlađenu posuti šećerom u prahu, razrezati i poslužiti

Prikazano na HTV: 06.04.2011.

1 komentar:

  1. Mislim da je naša draga Ana jako nadarena!Sve što sam radila po njezinim receptima je malo reći prefino.Najbilje na svijetu!!!!!!!!!!!!

    Biserka Petrović

    OdgovoriIzbriši