subota, 13. kolovoza 2011.

nova-1

Salata od vrganja s parmezanom



400 g zdravih i vrlo svježih vrganja (manjih do srednje velikih)
50 g sira parmigiano reggiano
nasjeckani svježi vlasac
1 žlica soka od limuna (ili po ukusu)
3 žlica maslinovog ulja
tanke kriške kruha (francuza)
maslinovo ulje
1 režanj češnjaka
sol i svježe mljeveni papar


- zagrijte pećnicu na 180°C
- nasjeckajte češnjak, pomiješajte s maslinovim uljem
- premažite tom smjesom kriške kruha i pecite dok postanu zlatne i hrskave
- očistite klobuke vrganja, prvo s malom četkicom, a zatim s malo navlaženim papirnatim ručnikom, ogulite vanjski sloj stabljika i donji dio, narežite na vrlo tanke ploške
- napravite umak od maslinovog ulja, soka od limuna, soli i papra
- poslažite ploške vrganja po tanjuru, začinite sa soli i paprom pokapajte umakom, povrh naribajte parmezan u listićima i posipajte vlascem
- poslužite s pečenim kriškama kruha.



Tartufi s aromom lavande


150 ml slatkog vrhnja
1 žlica svježih cvjetova lavande
200 gr tamne čokolade + 125 g tamne čokolade najmanje 65% kakao mase
40 ml kvalitetnog meda od lavande
30 g maslaca
60 g kakaa u prahu

- nasjeckajte sitno čokoladu
- zagrijte lagano med, tek toliko da postane tekuć
- zagrijte slatko vrhnje do vrenja, maknite s vatre i dodajte lavandu, ostavite da pusti aromu do 2 minute, procijedite i vratite na vatru. Kad ponovo zavrije, prelijte ga u tri navrata preko nasjeckane čokolade, miješajući u jednom smjeru dok se čokolada sasvim rastopi i smjesa postane glatka. Na kraju umiješajte med na isti način. Kad se smjesa malo ohladi, dodajte maslac narezan na male kockice i miješajte dok se maslac rastopi
- prebacite sve u plitku posudu ili tanjur i ostavite da se potpuno stisne u hladnjaku, nekoliko sati
- malom žličicom, zagrabite smjesu i zarolajte je između dlanova oblikujući kuglice
- ostavite kuglice da se stisnu u hladnjaku dok rastopite ostatak čokolade na pari
- u posudu stavite kakao u prahu
- kad je čokolade rastopljena, uz pomoć drvenog štapića, uronite svaku kuglicu u nju, a zatim odmah prebacite u posudu s kakaom, protresite kako bi se kuglice obložile s kakaom sa svih strana
- pustite da se vanjski sloj čokolade stvrdne prije nego što uz pomoć sita otresete višak kakaa i servirate.

Kuglice možete držati u hladnjaku do 5 dana.


Ravioli sa pancetom, piletinom i ružmarinom


Tjestenina za raviole:

400 g brašna za vučena tijesta
4 velika jaja (sobne temperature)
pola čajne žličice maslinova ulja
2 jušne žlice vode (ili više po potrebi)


- istresite brašno u kuhinjski robot
- pomiješajte maslinovo ulje, jaja, dodajte mješavinu u posudu dok robot radi, miješajte oko 1 minutu, zatim dodajte vodu
- po potrebi dodati brašno ili vodu, zavisno treba li biti tvrđe ili mekše
- izvadite tijesto, mijesite na pobrašnjenoj površini dok ne postane svilenkasto i elastično, oko 10 min.-
- omotajte plastičnom folijom, stavite u hladnjak.


Nadjev za raviole:

4 pileća batka
sol i bijeli papar po ukusu
2 jušne žlice maslinovog ulja
1 jušna žlica kadulje, sitno nasjeckane
1 jušna žlica timijana, samo listići
2 režnja češnjaka, narezana na tanke ploške
125 g pancete, sitno nasjeckane
1 čajna žličica grubo mljevenog crnog papra
1 jušna žlica svježe ribanog parmezana
.

- zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
- začinite batke sa soli i paprom, maslinovim uljem i začinima.
- položite batke u posudu i pecite 20 minuta, nakon čega ih okrenite, dodajte češnjak i pancetu i ravnomjerno rasporedite po mesu. Nakon toga pecite još 20 minuta
- pečeno izvadite na dasku za rezanje, odkoštite meso i nasjeckajte na sitno zajedno sa pancetom i češnjakom., dodajte papar i parmezan
- razvaljajte tijesto vrlo tanko, izrežite krugove, stavite po žličicu nadjeva na svaki krug, preklopite, zalijepite dobro rubove, istiskujući sav zrak oko nadjeva
- skuhajte raviole u puno slane vode, dok se ne dignu na površinu, negdje oko 5 minuta
- ocijedite i premjestite u veliku posudu
- u tavi rastopite maslac, dodajte kadulju i miješajte dok dobije boju, prelijte preko raviola, dodajte sol i papar, odmah poslužite.


Prikazano na NOVA TV
.

Nema komentara:

Objavi komentar