Empanadas s kozicama i mladim lukom
Tijesto:
350 g brašna
malo soli
100 g maslaca
100 ml kipuće vode
300 g očišćenih kozice
sol i svježe mljeveni bijeli papar
1 žličice mljevene slatke paprike
1 žličice ljute mljevene paprike
4 mlada luka, sitno nasjeckana
3 žumanjka, razmućena
- dodajte maslac u vodu sa soli i kad se rastopi, ulijte na brašno i zamijesite glatko tijesto
- zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku 1 sat
- pomiješajte grubo nasjeckane kozice s ostalim sastojcima.
- zagrijte pećnicu na 200°C.
- razvaljajte tijesto vrlo tanko i izrežite iz njega krugove od oko 10 cm u promjeru, položite malo nadjeva na jednu polovicu kruga, premažite rubove tijesta vodom i preklopite drugi dio tijesta preko nadjeva, zalijepite rubove i premažite empanadas sa maslinovim uljem
- pecite 15 minuta dok postanu zlatni.
- poslužite sa salsom criolla
Salsa criolla
200 gr cherry rajčica, oguljenih i očišćenih od sjemenki, sitno nasjeckanih
3 mlada luka ili ljutike, sitno nasjeckana
1 žute paprike, sitno nasjeckane
1 nasjeckanog češnjaka ili 1 mladi češnjak, sitno nasjeckan
2 žlice nasjeckanog peršina
nekoliko žlica maslinovog ulja
1 žlica soka od limete
sol i svježe mljeveni papar
- priprema veoma jednostavna treba pomiješati sve sastojke
Ramstek na žaru sa chimichurri umakom
- narežite ramstek na debljinu od najmanje 2,5 cm - 12 sati naprijed, posolite ih i premažite maslinovim uljem. Izvadite iz hladnjaka 1 sat prije pečenja. Pecite na grillu ili dobro zagrijanoj grill tavi 4-6 minuta na svakoj strani za srednje-slabo pečeno meso. Maknite s tave i ostavite 5-10 minuta na toplom. Odstranite masnoću i narežite meso na trake. - - poslužite s chimichurri umakom.
Chimichurri umak
2 vezice svježeg peršina, sitno nasjeckanog
4 mlada luka, sitno nasjeckanog
3 mlada češnjaka, sitno nasjeckana
malo suhog origana
sitno nasjeckani listići svježeg ružmarina, 1 žličica
1 žličice mljevene ljute paprike
4 žlice vinskog octa ili sok od limete
8 žlica maslinovog ulja
sol i papar
- pomiješajte sve sastojke
ocat dodajte ne više od 30 minuta unaprijed, jer će inače peršin izgubiti boju
Tikvice punjene kukuruzom
4-6 mladih tikvica
Suha pikantna papričica, očišćena od sjemenki i namočena u vruću vodu 20 minuta
800 g zamrznutog ili svježeg mladog kukuruza
80 g mlijeka
2 jaja
sol i papar
2 žlice maslaca
2 žlice maslinovog ulja
1 žličice mljevene paprike
1 glavice luka ili 2 ljutike, sitno nasjeckane
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan
4 žlice naribanog parmezana
nasjeckani vlasac
- izdubite sredinu tikvica, tako da dobijete udubinu za punjenje
- tikvice dobro posoli, premaži maslinovim uljem i s malo limunovog soka, prije punjenja ih osušite
- kuhajte papričicu i kukuruz sa mlijekom i malo soli 8 minuta, ostavite da se ohladi, dodajte jaja, popaprite i ispasirajte u blenderu
- u tavi, pomiješajte maslac, ulje i papriku, dodajte luk, pirjajte dok omekša, na kraju dodajte češnjak
- dodajte tu smjesu u ispasirani kukuruz, naribani parmezan i vlasac
- zagrijte pećnicu na 160°C
- napunite tikvice sa smjesom od kukuruza i pecite u pećnici 45 minuta
Dulce de leche (karamelizirano mlijeko)
1. s kondenziranim mlijekom:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva C
ulijte 400 ml kondenziranog mlijeka u plitku vatrostalnu posudu. Umiješajte malo krupne soli.
Položite posudu u drugu, malo veću posudu i ulijte u nju vruću vodu tako da dođe do polovice visine manje posude. Prekrijte sa alu folijom i pecite 1-1/2 sata. Provjeravajte tokom pečenja i dodajte još vode ako je potrebno. Dulce de leche je gotov kada dobije lijepu karameliziranu boju. Ohladite
2. s punomasnim mlijekom:
3 litre mlijeka
1 kg šećera u prahu
1 žličice sode bikarbone
2 štapića vanilije, razrezani na pola po dužini
pomiješajte šećer, mlijeko, sodu i vaniliju u loncu kojem ste na dno stavili tanjurić kako se mlijeko ne bi hvatalo za dno lonca. Kuhajte na laganoj vatri oko 3 sata, miješajući svakih 10 minuta, dok mlijeko nije gusto i karamelizirano.
Hrskave palačinke s umakom dulce de leche
3 žlice oraha
40 g maslaca, rastopljenog
malo soli
250 ml mlijeka
3 jaja
100 g brašna
1 žlica šećera + ekstra za posipanje
3 žlice dulce de leche (vidi recept)
125 ml slatkog vrhnja
- zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva
- tostirajte orahe dok ne puste aromu, oko 7 minuta, sitno nasjeckajte
- tople pomiješajte s malo maslaca i malo soli
- napravite tijesto tako da pomiješate mlijeko, jaja, brašno, maslac, žlicu šećera i orahe
- neka odstoji 2 sata.
- zagrijte tavu sa malo ulja i ispecite palačinke, svaku palačinku pospite s malo šećera
- zagrijte grill u pećnici na 220 stupnjeva
- premažite maslacem vatrostalnu plitku posudu
- zagrijte dulce de leche s vrhnjem, miješajući
- premažite svaku palačinku tom smjesom, preklopite na četvrtine i položite u posudu
- prelijte s malo umaka i stavite u pećnicu da se zapeku oko 5-7 minuta
- poslužite s još umaka
Prikazano na NOVA TV
Nema komentara:
Objavi komentar