2 l vode
1 žlica soli
300 gr kukuruzne krupice, ne instant
4 + 2 žlice maslaca
Pustite vodu da zavrije, posolite. Uspite kukuruznu krupicu postepeno u vrelu vodu, miješajući dok se ne počne zgušnjavati. Nastavite kuhati na umjerenoj vatri, povremeno miješajući, oko 45 minuta. Provjerite za sol.
U međuvremenu, namažite s ostatkom maslaca posudu 30x20 cm, dubine oko 7 cm i stavite u hladnjak da se maslac stisne.
Ulijte toplu palentu u posudu. Ostavite da se potpuno ohladi i stisne. Sa okruglim ravnim rezačem promjera 4 cm izrežite cilindre. Sa rezačem manjeg promjera, 1,5-2 cm, zarežite u sredinu većeg cilindra, ali ne do kraja ili ih izdubite sa spravicom za oblikovanja kuglica od dinje. Izvadite veće cilindre iz posude, a manje izvadite s žličicom ili malim nožem, tako da “košarice” imaju dno.
Za gljive:
500 gr vrganja, lisičarki ili shiitake gljiva (ili mješavina)
5 žlice maslinovog ulja
1 mali ljubičasti luk, sitno nasjeckan
1,5 žlica mascarponea
50 gr svježe naribanog parmezana
sol i svježe mljevenog papra
listići 6 grančica svježeg timijana
2 žlice svježe nasjeckanog peršina
Očistite gljive sa vlažnim kuhinjskim papirom i četkicom. Vrganjima ogulite stabljike, a shiitakama ju sasvim odstranite i bacite. Narežite ih na ploške, ne presitne. Zagrijte maslinovo ulje na tavi, dodajte luk i pirjajte 5 minuta, dok ne omekša. Dodajte još malo maslinovog ulja i dodajte gljive i timijan. Posolite. Pirjajte ih na jačoj vatri oko 5 minuta, dok ne omekšaju i puste vodu. Pustite da sva tekućina ispari. Dodajte mascarpone, peršin, svježe mljeveni papar i još soli ako je potrebno. Maknite s vatre i dodajte parmezan. Ostavite da se malo ohladi.
Napunite košarice od palente i prije serviranja zagrijte u vrućoj pećnici 5-10 minuta, dok se sir malo ne zapeče.
Nema komentara:
Objavi komentar