nedjelja, 31. listopada 2010.

Salamureni svinjski lungić s umakom od suhih vrganja

Za 4 osobe:


2 lungića, očišćena od membrana i masnoće
2 1 l vode
70 g krupne soli
50 gr meda ili smeđeg šećera
grančica svježeg timijana
svježi lovorov list
nekoliko zrna papra
maslinovo ulje
U malom lončiću zagrijte 200 ml vode sa soli i medom ili šećerom dok se sol i šećer ne rastope. Pomiješajte s ostatkom vode, timijanom, lovorom i paprom te dodajte lungiće. Ostavite ih u toj smjesi najmanje 6 sati ili preko noći.
za umak:
Pola glavice ljubičastog luka ili 2 ljutike, sitno nasjeckan
200 ml aceta balsamica
200 ml vode
50 g suhih vrganja
60 ml Dijon senfa
60 ml maslinovog ulja


U zdjelu stavite aceto, vodu, luk i gljive i pustite da zavrije. Smanjite vatru I ostavite da ključa dok se ne iskuha na pola. Maknite s vatre I ostavite da se ohladi. Ispasirajte u blenderu zajedno sa senfom I maslinovim uljem a zatim protisnite kroz sito.
Izvadite lungiće iz salamure, dobro ih osušite, premažite maslinovim uljem I pecite na dobro zagrijanoj tavi, okrećući ih neprestano, dok ne dobiju lijepu boju sa svih strana, oko 10 minuta. Poslužite sa umakom.

Nema komentara:

Objavi komentar