nedjelja, 31. listopada 2010.

Krema od crne čokolade i crnog vina

150 ml dobrog crnog vina
90 g šećera
250 g tamne čokolade najmanje 65 % kakao mase
4 žumanjka
130 ml mlijeka
250 ml slatkog vrhnja
1 žlica maslaca


Napravite sirup od crnog vina i 50 g šećera: Stavite vino i šećer na vatru, pustite da se šećer rastopi, da sirup zavrije i kuhajte dok se ne reducira za dvije trećine, oko 15 minuta. Maknite s vatre i malo ohladite.
Na pari rastopite čokoladu (stavite posudu s komadićima čokolade na lončić s kipućom vodom na laganu vatru - posuda s čokoladom ne smije doticati kipuću vodu), i umiješajte u nju sirup od crnog vina.
U drugom lončiću, zagrijte mlijeko i pola količine slatkog vrhnja. Tucite žumanjke s ostatkom šećera dok ne dobijete pjenastu smjesu i dodajte, miješajući, malo po malo vruće mlijeko i slatko vrhnje. Dodajte maslac i pomiješajte sve sa čokoladnom smjesom. Ulijte kremu u čaše i pustite da se ohladi i sasvim stisne. Prije serviranja, mekano istucite ostatak slatkog vrhnja u šlag i stavite po žlicu na vrh ohlađene kreme. Po želji napravite «holipe» od čokolade: stavite veći komad čokolade na toplo mjesto (ne smije se rastopiti) na nekoliko minuta dok malo ne omekša i zatim s velikim nožem ukoso režite tanke ploške koje će «zarolati» u holip.

Nema komentara:

Objavi komentar