nedjelja, 31. listopada 2010.

Špageti s mesnim okruglicama

,Okruglice:

160 ml maslinovog ulja
1 luk, sitno nasjeckan
50 g pinjola
3 režnja češnjaka, sitno nasjeckani
40 g peršina, nasjeckanog
15 g bosiljka, ružmarina ili timijana po želji
50 g mrvica od svježeg kruha
40 g svježe naribanog parmezana
naribana korica jednog limuna
500 g mljevene teletine
1 jaje
sol i svježe mljeveni papar

Umak:

jedna glavica luka, sitno nasjeckana
4 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
malo ljute istucane suhe papričice
1 grančica ružmarina, samo listići, sitno nasjeckana
1 grančica celera
2 grančice peršina
800 g pelata iz konzerve
200 ml crnog vina
1 vezica peršina, sitno nasjeckanog
600 g špageta

agrijte 60 ml maslinovog ulja i pirjajte luk i pinjole na laganoj vatri dok luk ne omekša i pinjoli ne dobiju zlatnu boju. Dodajte češnjak i pirjajte još nekoliko minuta, zatim maknite s vatre i pustite da se ohladi.
Stavite nasjeckani peršin, bosiljak (ili druge trave), mrvice, jaje, parmezan i koricu od limuna u posudu i dodajte mljeveno meso. Umiješajte ohlađeni luk i pinjole, začinite sa soli i paprom i dobro promiješajte. Ostavite 30 minuta u hladnjaku, a zatim od smjese oblikujte male okruglice veličine manjih oraha. Da bi bili sigurni da su začini u redu, prije oblikovanja ispecite mali komadić smjese na maslinovom ulju.
Zagrijte ostatak maslinovog ulja u velikoj tavi i pecite okruglice na srednjoj vatri dok ne dobiju boju sa svih strana. Izvadite ih na tanjur. Za umak, odstranite sve osim oko 1 žlicu ulja iz tave u kojoj ste pekli polpete, pirjajte luk, češnjak, ružmarin i papričicu dok ne omekšaju, dodajte vino i pustite da ispari do pola, dodajte nasjeckane rajčice sa celerom i peršinom, začinite sa soli i paprom i kuhajte oko 20 min. Dodajte okruglice, smanjite vatru i nastavite kuhati još 20-tak min, okrećući okruglice u umaku povremeno. Skuhajte tijesto u velikom loncu s kipućom vodom dok nisu “al dente”, pomiješajte s umakom i sve posipajte s nasjeckanim peršinom,

2 komentara: