utorak, 1. ožujka 2011.

Teletina u bijelom umaku

2 žlice maslinovog ulja
1 kg telećeg ramsteka bez kostiju očišćen od suvišne masnoće, narezan na komade od oko 5 cm
500 ml temeljca od teletine ili piletine
200 ml suhog bijelog vina
povezane začinske trave (svježi lovor , timijan i stabljike peršina)
300 g malih lučica, oguljenih
2 mrkve narezane na male kockice
5 žumanjaka
200 ml slatkog vrhnja
2 žlice soka od limuna (ili po ukusu)
3 žlice svježeg peršina, nasjeckanog
sol i svježe mljeveni papar

300 g smrznutog graška
1/2 glavice luka, nasjeckanog
40 g maslaca

- teletinu narezati na kocke, posoliti prokuhati u kipućoj vodi (tako da kasnije tokom kuhanja temeljac ostane bistar), izvaditi u zdjelu
- u posudu za kuhanje uliti temeljac i bijelo vino pa dodati meso, nasjeckanu mrkvu i aromatičnu vezicu, kuhati na laganoj vatri 30-45 minuta
- u međuvremenu za grašak nasjeckati luk, popirjati ga na maslacu, dodati grašak, posoliti, podliti s malo temljca i pirjati dok omekša
- u tavi na maslinovom ulju popirjati cijele lučice, pirjati dok dobiju malo boje
- u prikladnoj zdjelici umutiti žumanjke i slatko vrhnje
- omekšalo kuhano meso i mrkvu izvaditi iz temljca, dodati popirjane lučice
- aromatičnu vezicu baciti
- u žumanjke dodati malo temeljca da se lagano zagriju, pomiješati pa uliti u preostli temeljac, pojačati vatru i uz miješanje kuhat i5-7 minuta dok se umak djelomično reducira i zgusne, dodati lumunov sok i na kraju meso, mrkvu i lučice, pomiješati
- servirati obilno posuto peršinom, a kao prilog grašak pirjan na maslacu


Prikazano na HTV: 28.02.2011

Nema komentara:

Objavi komentar