ponedjeljak, 8. studenoga 2010.

Kunić u balzamičnom octu

kunić oko 1,5 kg
500 ml bijelog suhog vina
60 ml bijelog vinskog octa
50 ml aceta balsamica
300 g rajčica oguljenih i očišćenih od koštica
1 glavica luka
1 rebro lisnatog celera
2 režnja češnjaka
1 grančica ružmarina ili kadulje
1 l pilećeg temeljca
maslinovo ulje
sol
40 g maslaca
vlasac


- kunića narezati na komade i posoliti, staviti u zdjelu, preliti s bijelim vinom i bijelim vinskim octom, pokriti, ostaviti u hladnjaku 8 sati

- izvaditi meso iz paca i posušiti ga papirnatim ubrusima (pac ne bacati, trebat će za podljevanje)
- narezati luk i celer
- u veću dublju tavu ili prikladnu posudu staviti maslac, rastopiti, dodati luk i celer, pirjati zajedno dok luk povene, na to dodati rajčice, može i pelate iz konzerve, pirjati dok se rajčice raspadnu
- u međuvremenu napraviti pesto aglio - usitniti češnjak, skinuti listiće s grančice ružmarina, dodati malo soli i sve dobro usitniti u mužaru, dok se dobije pasta, prebaciti u prikladnu zdjelicu, dodati maslinovog ulja i dobro promiješati
- premazati komade mesa pestom
- drugu veću tavu zagrijati i na malo maslinovog ulja popržiti komade mesa da dobiju boju, na njih uliti preostalo vino u kojem se kunić namakao pa pustiti vino da iskuha
- u manjoj tavi malo reducirati aceto balsamico
- kad je vino iskuhalo prebaciti meso u posudu s umakom od rajčice
- u tavu u kojoj se peklo meso i iskuhalo vino, uliti malo pilećeg temeljca, dobro promiješati i postrugati kako bi se pokupili preostali sokovi pa to uliti k mesu
- u meso još dodati ostatak pesta, podliti s preostalom količinom pilećeg temeljca i na kraju dodati aceto balsamico


- poslužiti kad meso bude mekano uz pire krumpir u koji se doda maslac i usitnjeni vlasac

----mmm----

Ptikazano na HTV: 08. 11. 2010.

1 komentar: