ponedjeljak, 15. studenoga 2010.

Lignje sa slanutkom i blitvom

200 g slanutka namočenog preko noći i kuhanog sa češnjakom, ružmarinom i papričicom
500 g blitve
1 glavica ljubičastog luka, sitno nasjeckanog
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckanog
100 ml pasate od rajčica
1 velika žlica koncentrata od rajčica
1 čaša bijelog vina
maslinovo ulje
so
papar
6 srednje velikih jadranskih lignji
svježe nasjeckani peršin

- očistit lignje, narezati ih na kolutiće, a krakove na dijelove
- u lonac staviti vodu da zavrije i blanširati blitvu - cijeli listovi - oko 5 min.
- na maslinovo ulje stavit luk, posoliti, pirjati dok povene, dodati lignje i crnilo, pirjati dok postanu bijele, podliti vinom - kad malo iskuha dodati češnjak, promiješati, a kad zamiriši dodati pasatu i koncentrat od rajčice, promiješati i pustiti neka se pirja
- dio slanutka usitniti štapnim mixerom
- ocijediti blitvu, narezati je na komadiće
- dodati slanutak, usitnjeni slanutak, promiješati, neka malo pirja, dodati blitvu pirjati još par minuta, ako je potrebno podliti s temeljcem u kojem se kuhao slanutak, posuti nasjeckanim peršinom i poslužiti

Usputne Anine napomene:
- lignje se moraju obrađivati ili vrlo kratko ili više od pola sata kada postaju mesnate ono vrijeme između su tvrde, ovo je svakako jelo koje spada u kategoriju preko pola sata
- slanutak se može skuhati osim uz ove sastojke koji su gore navedeni uz dodatak mrkve, celera...povrća za juhu, temeljac nemojte  bacati, biti će potreban za podlijevanje
- po želji u jelo se može dodati ljuta papričica

----mmm---odlično - kaže Ana

Prikazano na HTV: 15.11.2010.

Broj komentara: 5:

  1. U slanutak koji je usitnjavala je dodala malo maslinovog ulja.
    Inace recept je odlican, ja sam dodao jos lovorov list, a iduci puta cu dodati jos malo bosiljka unutra, i cini mi se da ce biti odlicno. Dobra baza za kuhati slicna jela.
    TomP

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala na napomeni i komentaru samog jela

    OdgovoriIzbriši
  3. jelo je fenomenalno,i jedan od boljih novootkrivenih rp zadnjih mjeseci.Napomena- crnilo liganja nije neophodno osobito stoga što preporučam manje lignje, naravno svježe , što kraću termičku obradu -10-tak minuta -prije dodavanja slanutka i blitve, a potom još toliko da se sljubi ...
    u slast

    OdgovoriIzbriši
  4. ja ovo jelo isto radim, ali kuham zajedno slanutak i lignje. Vise mi se tako prozmu okusi.

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako fino, moja modifikacija (jer nisam imala dovoljno blitve), dodala sam raštike

    OdgovoriIzbriši