utorak, 28. prosinca 2010.

Confit od patke

6 pačjih bataka sa zabatcima
8 žličica krupne morske soli
6 grančica timijana
4 režnja češnjaka oguljenog
2 kg gusje ili pačje masti

Za krumpir pečen na gusjoj masti

6 manjih krumpira
3 žlice gusje masti
4 grančice timijana, samo listići
sol i svježe mljeveni papar


- posoliti batke 2 dana prije pripreme (za pola kile mesa treba 2 žličice krupne morske soli, ako će se confit čuvati dulje od tjedan dana treba povećati količinu soli)
- u visoki lonac staviti mast da se  otopi na laganoj vatri
- u rastopljenu mast dodati češnjak, timijan i batke, treba sve biti pokriveno mašću, jako polagano kuhati oko sat i pol
- blanširati krumpir narezan na kocke, ali tako da se narezani krumpir stavi u hladnu vodu i od kad voda zavrije kuhati još 5 minuta, izvaditi iz vode
- pripremiti tavu s poklopcem
- batke izvaditi i staviti u tavu bez masnoće, poklopiti, zapeći
- u drugu tavu staviti malo masnoće, popržiti prethodno blanširane krumpire, dodati sol, papar, timijan
- poslužiti zapečeni batak, malo krumpira, salatu od potočarke i rige, sve zaliti maslinovim uljem

Ako želite sačuvati batke u masnoći onda nakon kuhanja od sat i pol izvadite ih iz masnoće, masnoću procijedite, vratite batke, pustite da se sve zajedno ohladi, spremite u hladnjak na tjedan ili dulje.

Prikazano na HTV: 24.12.2010.

Nema komentara:

Objavi komentar