50 g maslaca, omekšalog
1 kruh francuz (oko 200g) tanko narezan
60 g grožđica
2 žumanjka
2 jaja
40 g šećera
300 ml slatkog vrhnja
300 ml mlijeka
4 žlice konjaka, maraschina ili nekog drugog likera
demerara smeđi šećer
4 žlice pekmeza od marelice
- manju posudu za pečenje premazati maslacem
- ploške kruha premazati maslacem pa džemom od marelica, slagati u posudu kao crijepove (da pola ploške bude prekrivena slijedećom ploškom), posložiti jedan red, posuti s pola količine grožđica, složiti slijedeći red, posuti preostalim grožđicama
- dobro istući jaja, žumanjke i šećer, kad je smjesa čvrsta i svijetla umiješati slatko vrhnja, mlijeko i liker po vlastitom izboru
- dobivenom smjesom zaliti ploške kruha i pustiti da se namaču 15-20 minuta
- uključiti pećnicu na 180 stupnjeva
- pripremiti veliki duboki lim za pečenje, u njega staviti posudu u kojoj je posložen kruh, staviti u zagrijanu pećnicu pa u veliki lim naliti vruću vodu da bude do pola visine posude u kojoj je kruh
- tako na pari peći oko 40 minuta, dok postane zlatno
- pečeno oprezno izvaditi iz pećnice
- kolač premazati marmeladom od marelica koja je razrijeđena s malo vode
- pustiti da se malo ohladi, rezati na kocke
- pri posluživanju posuti šećerom u prahu, a može se dodati i šlag
Prikazano na HTV: 28.12.2010.
Nema komentara:
Objavi komentar