utorak, 7. prosinca 2010.

Losos u lisnatom tijestu s hollandaise umakom

700 g lososa
malo maslinovog ulja
60 g maslaca, omekšalog
naribana korica limuna
1 veća vezica svježeg kopra
sol i papar
1 žlica dijon senfa sa sjemenkama
250 g lisnatog tijesta
1 jaje

Prilog:
300 g špinata
20 g maslaca
sol i papar

Umak:
3 žlice bijelog vinskog octa
1/2 žličice sjemenki korijandera, samljevenih
6 žumanjaka
sok od pola limuna
175 ml maslinovog ulja
sol i svježe mljeveni papar

- losos očistiti od koščica, odstraniti kožu, razrezati na 2 dijela, posoliti, popapriti
- maslac, nasjeckani kopar, sol i papar dobro izmiješati i tom smjesom namazati deblji komad lososa, samo s jedne strane
- drugi komad lososa premazati senfom
- sljubiti namazane strane lososa - da se dobije kao sendvič
- na razvaljano lisnato tijesto položiti losos, rubove premazati razmućenim jajetom i omotati kao paket
- na obrnutu stranu lima za pečenje staviti papir za pečenje, položiti umotani losos tako da je preklop dolje da se tokom pečenja ne odmota
- za lijepu boju tijesto premazati jajetom
- peći oko pola sata dok tijesto postane zlatno i hrskavo
- u maloj posudi zagrijati ocat, korijandor i malo limunove korice, pustiti da pola iskuha
- na posudu s vrelom vodom staviti zdjelu u kojoj su žumanjci, na pari tući, dodati reducirani ocat, tući dok postane svijetlo i udvostruči volumen, pomalo ulijevati maslinovo ulje uz stalno miješanje, zatim limunov sok, sol i papar. Kad se umak zgusne skloniti, ali držati na toplom
- u većoj tavi rastopiti maslac, dodati očišćeni špinat i popirjati dok povene, dodati sol i papar
- pečen i malo ohlađen losos narezati na ploške
- servirati malo špinata i losos u lisnatom tijestu preliven hollandaise umakom

Prikazano na HTV: 07.12.2010.

Nema komentara:

Objavi komentar