utorak, 14. prosinca 2010.

Okruglice od janjetine u umaku od rajčice s jajima

3 žlice maslinovog ulja
4 vrlo svježa jaja
sol i svježe mljeveni papar
svježi peršin nasjeckan

Za okruglice od janjetine:

450 g mljevene janjetine
2 žlice svježeg peršina, nasjeckanog
1 žličica mljevenog kumina
1 žličica soli
svježe mljeveni papar
1/2 žličice mljevene ljute paprike

Umak:

1 glavica ljubičastog luka sitno nasjeckanog
2 režnja češnjaka sitno nasjeckanog
600 g oguljenih rajčica ili 2x400 g pelata ocijeđenih od soka i nasjeckanih
1/2 žličice mljevenog kumina
1/2 žličice mljevene ljute paprike
1 žličica svježe mljevenog papra
sol

- u mljevenu janjetinu dodati sol, papar, kumin, papriku i nasjeckani peršin, dobro umijesiti, navlažiti dlanove, raditi okruglice 2-3 cm promjera
- za daljnji postupak potreban je tajine (tažin), ako ga nemate upotrijebite prikladnu tavu i zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, jer na kraju će se jelo zapeći u pećnici
- tajine dobro zagrijte, stavite maslinovo ulje i popržite okruglice, izvadite ih šupljikavom žlicom
- na preostalo ulje dodajte luk (ako je potrebno dodajte još ulja), pirjajte, kad povene dodajte češnjak, zatim pelate i na kraju začine, neka se pirja oko 20 minuta
- u zgusnuti umak od rajčice dodajte okruglice, promiješajte da se sve sljubi, napravite 4 udubine i u svaku od njih izlijte 1 jaje
- poklopite tajin ili ako ga nemate stavite u pećnicu - bjelanjak treba pobijeliti, a žumanjak treba ostati kremast
- gotovo jelo posipajte peršinom i posolite
- velikom žlicom za posluživanje zagrabite jaje stavite ga na tanjur, dodajte još okruglice i umak pa poslužite

---mmm---savršeno---kaže Ana

Prikazano na HTV: 13.12.2010.

Nema komentara:

Objavi komentar