petak, 10. prosinca 2010.

Zapečena krema u jabukama

4 jabuke
maslac
125 ml vode
100 g + 60 g šećera + ekstra za posipanje
500 ml slatkog vrhnja
naribana korica limuna
1/2 štapića cimeta
3 žumanjka

- zakuhati vodu sa šećerom da se dobije sirup
- jabukama odrezati vrh, izdubiti sredinu da se dobije zdjelica u koju će se uliti krema  pazeći da se ne ozlijedi kora
- posudu za pečenje namazati maslacem, poslagati izdubljene jabuke, preliti šećernim sirupom i peći 20-30 minuta dok jabuke omekšaju
- za tzv. englesku kremu treba zagrijati slatko vrhnje sa štapićem cimeta i koricom limuna, kada dođe skoro do vrenja skloniti s vatre, pustiti da se malo ohladi
- istući žumanjke sa šećerom dok postanu svijetli
- vrhnje procijediti i dodati žumanjcima uz stalno miješanje, preseliti na paru i nastaviti smjesu tući pazeći da žumanjci ne koaguliraju
- pečene jabuke izvaditi iz pećnice neka se malo ohlade
- temperaturu pećnice smanjiti na 140 stupnjeva
- kada su se jabuke malo ohladile, izliti višak soka iz "zdjelica" pa njime zaliti jabuke izvana
- kremom napuniti jabuke do vrha, peći oko 30 minuta dok se krema stisne
- potpuno ohlađene posuti šećerom i brenerom karamelizirati ili staviti u pećnicu na 250 stupnjeva na grill program na vodilicu najbližu grillu
- poslužiti u prikladnim zdjelicama

Prikazano na HTV: 10.12.2010.

Nema komentara:

Objavi komentar