utorak, 21. prosinca 2010.

Pečena purica s aromom tartufa

1 purica - oko 3,5 kg
170 g maslaca od tartufa
500 ml vode
oko 6 ljutika nsjeckanih
250 ml suhog bijelog vina
oko 500 ml temeljca od purice
2,5 žlice brašna

Za zapečene hrskave brokole i karfiol

1 glavica karfiola
3 glavice brokola
200 ml milerama
2 žumanjka
50 g oguljenih, tostiranih lješnjaka
50 g parmezana

- puricu dobro posoliti izvana i iznutra, bolje ranije
- na prsima i oko batka prstima  odvojiti kožu od mesa, namazati maslacem ispod kože i po koži
- zavezati, krila uglaviti na gore, kraj bataka
- uključiti pećnicu na 220 stupnjeva
- puricu staviti u duboki lim prsima dolje, uliti vodu, peći 40 minuta, okrenuti, peći još sat i pol, okretati svakih pola sata
- ljutiku nasjeckati, popirjati na maslinovom ulju, podliti bijelim vinom
- razdvojiti brokole i cvjetaču na cvjetiće, blanširati u kipućoj vodi 2 minute
- nasjeckati tostirane, oguljene lješnjake
- staviti u posudu za pečenje cvjetaču i brokulu, preliti razmućenim žumanjcima u mileramu,  posuti lješnjacima i povrh naribanim parmezanom
- kad je purica pečena izvaditi je iz pećnice i  staviti povrće da se zapeče
- ocijediti sok od pečene purice (odvojiti masnoću), dodati temeljac, vino, promiješati, uliti na popirjani luk, neka prokuha
- promiješati maslac i brašno koji će zgusnuti umak
- procijediti od luka, vratiti u posudu za kuhanje, umiješati maslac s brašnom, kuhati oko 5 min. da se umak ugusti
- servirati zapečeno povrće, komad mesa obilno preliven umakom

Prikazano na HTV: 21.12.2010.

Nema komentara:

Objavi komentar